Volledig scherm
Aniek Nouwen tegen Slovenië. © BSR/Soccrates

Deurnese Leeuwin Aniek Nouwen: ‘Dit is genieten’

In haar vijfde interland mocht de Deurnese Aniek Nouwen het dan eindelijk meemaken, voetballen voor een vol stadion (23.120 toeschouwers in de Gelredome) in Nederland. ,,Dit geeft een geweldig gevoel, heel mooi.”

De 20-jarige centrale verdedigster stond vrijdag in Turkije naast Dominique Bloodworth in de basis bij Oranje en ook dinsdagavond in Arnhem tegen Slovenië (4-1) kreeg ze de voorkeur boven Anouk Dekker. Stefanie van der Gragt is geblesseerd en maakte de laatste twee interlands van 2019 niet mee. Tijdens het WK afgelopen zomer in Frankrijk, waar Nederland de finale haalde, zat Nouwen zelf nog op de tribune tussen de Oranje-fans. ,,En nu mag ik het vanaf het veld meemaken. Dat is genieten”, zei de Deurnese, die na het EK-kwalificatieduel ook kritisch was. ,,We kunnen beter dan we in de eerste helft hebben laten zien. We waren te onrustig, wilden te graag te snel.”

Sarina Wiegman vond dat Nouwen geslaagd was, al kreeg ze voor haar optreden in Turkije een hoger cijfer van de bondscoach. ,,Het doet wat met een jonge speelster die voor het eerst in de basis staat in zo'n ambiance. Bij Aniek start de opbouw, zij heeft heel goede inspeelballen vanuit de as.”

Het EK van 2021 in Engeland is na de 4-1 zege op Slovenië voor de Leeuwinnen dichtbij. En eerst staan ze in 2020 nog op de Olympische Spelen in Tokio. ,,Nu gaat het ineens hard", aldus Nouwen. ,,Ik kan me nu echt laten zien. Deze basisplaatsen geven aan dat ik aan het concurreren ben. Nee dat had ik niet verwacht, ik had nog maar een paar minuutjes gemaakt. Met Oranje hebben we het jaar goed afgesloten, nu dit weer doorzetten bij PSV.”

Zondag speelt ze met haar club op de Herdgang tegen sc Heerenveen. PSV is koploper in de eredivisie.