Volledig scherm
Emma Coolen © KRC Genk

Droomzomer voor Emma Coolen uit Son: transfer naar KRC Genk en dé teamreporter van de Oranje Leeuwinnen

De Sonse Emma Coolen (25) gaat voetballen voor KRC Genk, de nummer drie van afgelopen seizoen in de Belgische Super League. Maar eerst trekt de studente Communicatie en Multimedia Design aan Avans Hogeschool in Den Bosch, die afgelopen jaar stage liep op de sportredactie van het ED, in het spoor van de Oranje Leeuwinnen naar Frankrijk.

Je bent namens de FIFA de officiële teamreporter van de Oranje Leeuwinnen op het WK. Hoe ben je dat geworden?

,,Ik ben ervoor gevraagd. Iemand binnen de FIFA volgde me op social media en is gaan lobbyen om mij de teamreporter van Nederland te maken. Ik heb een sterke en duidelijke mening over vrouwenvoetbal en die spreek ik ook online uit. Dat heeft zich wel uitbetaald ja. Social media is ook een fijn platform om te laten zien hoe mooi vrouwenvoetbal is. Wat ik nu ga doen is eigenlijk hetzelfde maar dan met meer mogelijkheden. Echt fantastisch, dit is de beste manier om mijn zomer te besteden.”

Je bent op Twitter te volgen via @FIFAWWC_NED. Wat ga je via dat account delen?

,,Het zijn de avonturen van de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk, niet alleen de wedstrijden en trainingen maar juist ook alles eromheen. Elk land heeft een tv-crew van drie mensen en daar sluit ik voor de social media bij aan. Ik ga laten zien hoe zo’n toernooi er voor de Oranje Leeuwinnen van achter de schermen uitziet. Dat wil ik heel graag delen omdat ze heel veel mooie verhalen te vertellen hebben.”

Je zette zelf social media ook in voor bij je zoektocht naar een nieuwe club.

,,Ik heb een tweet gestuurd van ‘goh hier ben ik als er nog clubs op zoek zijn naar een verdedigster.’ Dat is een beetje uit de hand gelopen en ondertussen door bijna een miljoen mensen gezien. Daar zijn aanbiedingen uitgekomen van over de hele wereld, letterlijk tot aan Australië aan toe. Heel gaaf, maar als ik ergens wil voetballen dan is het bij Genk.”

Leg uit.

,,Een gezellige club en sportief weer een stap omhoog binnen dezelfde competitie. Ik heb Genk uiteindelijk zelf een berichtje gestuurd en zo is het balletje gaan rollen. Voetbal gaat bij mij altijd voor, maar ik wil wel mijn studie afmaken en gelukkig denkt de opleiding heel goed met mij mee zodat het te combineren blijft.”

Twintig wedstrijden, nul punten bij KSK Heist. Hoe kijk je terug op je seizoen daar?

,,Die resultaten spreken voor zich. Dan denk je dat het in de kleedkamer niet zo gezellig was, maar we hadden echt de tijd van ons leven. Dat zegt heel veel over de groep en trainer Anthony Michiels die ons telkens weer motiveerde. Natuurlijk hebben we een slecht seizoen gehad, maar de financiële verschillen (Heist kreeg als enige geen ondersteuning van de bond, red.) hou je in je achterhoofd om er na weer een 8-0 opnieuw tegenaan te gaan. Het is heel jammer dat ons team bij Heist uit elkaar is gevallen en de club stopt met het eerste vrouwenelftal.”