Jeslynn Kuijpers vooraf aan PSV-Ajax: ‘De druk ligt net zozeer bij ons’

Video‘Kom op! Zet door! Pak de bal af!’ In haar werk voor de PSV Foundation, waarbij ze deze donderdag voetbaltraining geeft aan een klein groepje aanstaande brugklassers, is Jeslynn Kuijpers bijna net zo fanatiek als wanneer ze zelf op het veld staat. De Tilburgse is pas 23 maar al een van de oudgedienden bij PSV.

Volledig scherm
Jeslynn Kuijpers © Emma Coolen

In 2012, toen PSV en FC Eindhoven de handen ineensloegen en het volledige vrouwenteam van VVV-Venlo overnamen, was Kuijpers er al bij. Hoeveel duels ze in al die jaren voor de Eindhovenaren heeft gespeeld? ,,Goh, geen idee eigenlijk,” geeft ze lachend toe. ,,De laatste keer dat ik er iets over las zat ik al boven de 170 wedstrijden, volgens mij.”

In al die jaren stond de ploeg er echter vlak voor het einde van de competitie nooit zo goed voor als nu. PSV was lange tijd lijstaanvoerder in de eredivisie. De ploeg van trainer/coach Sander Luiten heeft op dit moment de minste verliespunten en staat op een gedeelde tweede plaats samen met Ajax, dat vrijdag op bezoek komt op De Herdgang. 

Regerend landskampioen Ajax, dat aan het begin van dit seizoen flink wat nieuwe speelsters binnenhaalde waaronder ex-PSV’ers Kika van Es, Kim Mourmans, Vanity Lewerissa en Lucie Akkerman, kan tot op heden de hoge verwachtingen niet waarmaken. Of de druk dan ook bij de Amsterdammers ligt deze wedstrijd? Daar wil Kuijpers niets van weten. ,,De druk ligt net zozeer bij ons. Wij hebben nog nooit een prijs gewonnen. Nu zijn we heel dichtbij. Het zal erom gaan spannen.”

Spannende ontknoping eredivisie vrouwen

De voetbalsters van PSV kunnen Ajax dit weekeinde elimineren in de titelstrijd. Beide teams staan nu op 27 punten. Als PSV vrijdagavond het onderlinge duel wint in Eindhoven (aftrap om 19.30 uur) en op tweede paasdag ook de traditioneel lastige uitwedstrijd bij ADO Den Haag, dan kan de Amsterdamse ploeg PSV niet meer inhalen. Ajax heeft een wedstrijd meer gespeeld en is de maandagse speelronde vrij. Bij de halvering van de punten na de reguliere competitie moest het aantal van Ajax naar boven worden afgerond, waardoor het bij een gelijke eindstand altijd in het nadeel is ten opzichte van PSV. En ook van FC Twente, dat met 28 punten aan de leiding gaat in de kampioenspoule maar vrijdag niet in actie komt.

Als bovenstaand scenario uitkomt, dan speelt PSV op vrijdag 26 april thuis tegen FC Twente de kampioenswedstrijd. Bij een zege die dag is dan de eerste prijs voor de Eindhovense vrouwenploeg een feit. Laat PSV ergens punten liggen, dan komt het waarschijnlijk aan op de laatste speelronde. Op 3 mei is het dan de ontknoping met PEC Zwolle - PSV en FC Twente - Ajax.