Volledig scherm
Kirsten van de Ven (l) met Lieke Martens en Jan Dirk van der Zee. © BSR/SOCCRATES

Kirsten van de Ven: ‘Nu cruciaal om eredivisie sterker te maken’

Nooit zaten er in Nederland meer toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd. 30.640 fans zagen de Oranje Leeuwinnen in het Philips Stadion met 3-0 winnen van de Matildas. Bij een gemiddelde eredivisiewedstrijd haalt de publieke belangstelling slechts één à twee procent van dat aantal. En daar wil voetbalbond KNVB de komende jaren verandering in aanbrengen.

Voorafgaand aan de vrouwenvoetbalinterland Nederland-Australië in het Philips Stadion presenteerde manager vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven de toekomstplannen voor 2019-2022. ,,Deze visie is niet nieuw en geen hogere wiskunde. Veel is eerder geroepen, nu is het tijd om de schouders onder het vrouwenvoetbal te zetten”, aldus Van de Ven. ,,We willen de fantastische prestaties van de Oranje Leeuwinnen en jeugdelftallen die telkens op een groot toernooi aanwezig zijn continueren. Onlangs zijn we met onder 23 gestart. Nu is het cruciaal om de eredivisie sterker te maken.”

Zonder de in 2007 opgerichte eredivisie voor vrouwen waren de hierin opgeleide Oranje Leeuwinnen in 2017 nooit Europees kampioen geworden. Sandra Doreleijers, de manager vrouwenvoetbal van PSV, mocht namens de eredivisieclubs uitleggen hoe we in 2027 ook een topcompetitie hebben in Nederland en onze clubs in Europa meestrijden om de prijzen. ,,We weten dat er verschil zit tussen de clubs, maar we hebben wel een gezamenlijk doel. Daarbij hebben we gekeken wat er minimaal nodig is om als eredivisieclub aan te voldoen. Dan hebben we het over gediplomeerde trainers en assistenten en de begeleidingsstaf, liefst met een manager. Elke eredivisieclub moet ook een beloftenelftal hebben. Met elkaar hebben we kwaliteitseisen opgesteld waarop we straks beoordeeld mogen worden”, geeft Doreleijers aan. Afgelopen seizoen werd de beloftencompetitie al opgetuigd en komend seizoen stroomt Jong PSV ook in. Met Belgisch recordinternational Aline Zeler staat er iemand voor de groep die haar sporen in het vrouwenvoetbal heeft verdiend.

Vanuit de KNVB komt er een ondersteuner die bij de clubs langsgaat om te kijken hoe de plannen vormgegeven kunnen worden. Komend seizoen telt de eredivisie met PSV, Ajax, FC Twente, PEC Zwolle, ADO Den Haag, sc Heerenveen, vv Alkmaar en Excelsior Barendrecht acht teams. ,,We kunnen in de toekomst naar tien of twaalf teams, liefst samen met een bvo maar niet iedere bvo hoeft dus een vrouwenteam te hebben. We willen ook de commerciële waarde vergroten. Er moet meer exposure komen en meer content in de media.”

De KNVB heeft de begroting niet aangepast en dus blijft de toelage van 50.000 euro per eredivisieclub per seizoen voorlopig gelijk. ,,Het zit vooral in de ondersteuning om tot een stabiele competitie met topsportklimaat te komen. Een eredivisiespeelster wordt nu beoordeeld alsof zij een volledig topsportprogramma heeft kunnen draaien. Het is geen fulltime sport, dus we moeten het in duale trajecten zoeken. Maar het moet wel passend zijn, dus niet dat je ’s avonds nog bij de club moet trainen.”