PSV-topscorer Joëlle Smits in de uitwedstrijd tegen Ajax.
Volledig scherm
PSV-topscorer Joëlle Smits in de uitwedstrijd tegen Ajax. © BSR Agency

Ook geen kampioen eredivisie vrouwen, PSV gaat Champions League in

PSV is door het bestuur betaald voetbal van de KNVB niet tot kampioen van de eredivisie voor vrouwen uitgeroepen, maar plaatst zich als nummer één wel rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Nog nooit nam de Eindhovense club deel aan het Europese voetbaltoernooi. 

Nummer twee Ajax zou komende zomer voorrondes moeten afwerken om zich te plaatsen. Hoe de UEFA dat gaat regelen nu er in bijvoorbeeld Nederland tot 1 september geen wedstrijden gespeeld mogen worden, is nog onduidelijk. Na de persconferentie dinsdagavond van minister-president Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM, besloot voetbalbond KNVB woensdag om ook het seizoen 2019-2020 voor de eredivisieclubs bij de vrouwen voortijdig te beëindigen. Net als bij de mannen werd vrijdag duidelijk dat er geen officiële kampioen wordt aangewezen. 

PSV ongeslagen in eredivisie

PSV kende een sterk seizoen, maar krijgt dus niet de kans om dat te bekronen met de eerste landstitel sinds de vrouwentak in 2012 werd opgericht. In twaalf eredivisiewedstrijden bleef de ploeg van trainer Sander Luiten ongeslagen. Er werd tien keer gewonnen en alleen tegen ADO Den Haag en sc Heerenveen een keer gelijkgespeeld. Met nog twee duels te spelen (vv Alkmaar uit en tegen Ajax in het Philips Stadion) was PSV in de reguliere competitie niet meer in te halen. Daarna zouden de behaalde punten gehalveerd worden voor de te spelen kampioenspoule.

Met een overwinning op FC Eindhoven, dat in de race was voorde titel in de topklasse, plaatste PSV zich voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. Er werd dit seizoen met de nieuwe Eredivisie Cup wel een prijs uitgedeeld. PSV verloor het finaletweeluik van FC Twente. ,,Dit komt hard aan, omdat het resultaat er niet is. Dat is later in het seizoen heel makkelijk om te buigen. Dit is de minst belangrijke prijs”, liet Luiten optekenen in wat wrang genoeg het laatste wedstrijdverslag in het ED bleek. 

Manager vrouwenvoetbal Sandra Doreleijers is druk bezig met de samenstelling van de selectie voor het seizoen 2020-2021. Met Amy Harrison contracteerde PSV een topspeelster uit Australië. Verder maakte de Eindhovense club al de terugkeer van Laura Strik bekend. Jeslynn Kuijpers, Nadia Coolen,Naomi Pattiwael, Janou Levels en Nurija van Schoonhoven hebben hun contract verlengd, net als de trainers Sander Luiten, Ovidiu Stinga en Danny Koevermans.Sara Yüceil verlaat PSV en gaat voetballen bij OH Leuven. Vanaf 1 juli hebbende speelsters van PSV een op maat gemaakte CAO.