Volledig scherm
Naomi Pattiwael (l) maakte voor PSV de 2-2. © Orange Pictures

PSV Vrouwen heeft titelkansen niet meer in eigen hand na gelijkspel bij ADO

Het hele seizoen zat PSV in een zetel, maar in het paasweekend zijn de stoelpoten eronderuit gezaagd. Bij ADO Den Haag kwamen de Eindhovense voetbalsters maandagmiddag niet verder dan 2-2 en daarmee hebben ze de titelkansen niet meer in eigen hand.

PSV kwam nog binnen het kwartier op voorsprong. Na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw ingebracht en kon de Deurnese Aniek Nouwen uiteindelijk raak koppen: 0-1. Een constant PSV liet dit seizoen nog geen kruimel liggen, maar kon zich dat gezien de resultaten tegen directe titelconcurrenten Ajax (3 van de maximale 12 punten) en FC Twente (2 van de 9) ook niet veroorloven. PSV heeft het altijd lastig in het Cars Jeans Stadion in Den Haag en dat was tweede paasdag ook het geval. In de 34ste minuut schoot Romy Speelman een vrije trap binnen en vlak voor rust was het Nance van der Meer die ADO zelfs op voorsprong zette: 2-1. Het vrijgeroosterde Ajax was na de zege van vrijdag op PSV op dat moment de grote winnaar van het weekeinde. FC Twente stond namelijk dankzij een doelpunt van Babiche Roof  bij rust thuis met 0-1 achter tegen PEC Zwolle. 

Na de pauze werden de kaarten opnieuw geschud. Via Jassina Blom en tweemaal Joëlle Smits (vanaf volgend seizoen PSV-speelster) won Twente alsnog met 3-1. PSV kwam na aanvallende wissels van coach Sander Luiten niet verder dan de gelijkmaker van de voet van Naomi Pattiwael: 2-2. PSV had alle troefkaarten voor het eerste landskampioenschap in de clubhistorie voor dit weekeinde nog in handen, maar inmiddels zijn die kwijtgespeeld. FC Twente is met 31 punten opnieuw koploper in de kampioenspoule. Ajax volgt met 30 punten en PSV met 28. Aanstaande vrijdag staat PSV-Twente op het programma en Ajax - ADO Den Haag. En dus kunnen er voorafgaand aan die wedstrijden weer nieuwe rekenmodellen gemaakt worden.

PSV moet dan sowieso winnen van Twente om in de titelrace te blijven. In dat geval gaan beide ploegen met 31 punten de laatste speelronde in en kan PSV met een zege in Zwolle op PEC nog op 34 punten eindigen. Twente en Ajax treffen elkaar die dag ook nog. Verliest Twente van PSV maar wint het vervolgens wel van Ajax, dan komt Twente ook op 34 punten uit en is het doelsaldo in de play-offs bepalend. Dat is nu drie goals in het voordeel van Twente, maar in dat scenario is dat voor de laatste wedstrijd sowieso geslonken. Bij een gelijkspel in die kraker kan Ajax de play-offs afsluiten op 34 punten. Maar eigenlijk hebben de Amsterdammers een half punt minder omdat na de puntendeling na de reguliere competitie naar boven werd afgerond. Ajax wordt daarom geen kampioen als het op evenveel punten uitkomt als PSV of Twente. Daarop hoeft Ajax het ook niet aan te laten komen, bij twee zeges is het kampioen. Dat geldt uiteraard ook voor FC Twente, maar na maandagmiddag dus niet meer voor PSV.

ADO Den Haag - PSV 2-2 (2-1): 13. Nouwen 0-1, 34. Speelman 1-1, 44. Van der Meer 2-1, 75. Pattiwael 2-2.

Opstelling PSV: Sarasola; Bond-Flasza (70. Vanmechelen), Zeler, Nouwen, Levels, Van Schoonhoven, Van Dooren  (56. Snoeijs), Yüceil; Kuijpers, Thorvaldsdóttir, Pattiwael.

Stand eredivisie kampioenspoule (per 22-4): 1. FC Twente 6-31 (14-6), 2. Ajax 6-30 (10-2), 3. PSV 6-28 (11-6), 4. ADO Den Haag 7-20 (12-18), 5. PEC Zwolle 7- 12 (7-22).