PSV Vrouwen krijgt gevoelige tik van Ajax in titelstrijd

videoDe voetbalsters van PSV hebben vrijdagavond op De Herdgang in de titelstrijd een gevoelige nederlaag geleden tegen Ajax: 0-1.

De spanning stond vol op de wedstrijd en dus werd er in het eerste kwartier vooral afgetast. PSV werd twee keer dreigend via Katja Snoeijs. Het was echter Ajax dat in de 17de minuut op voorsprong kwam via Eshly Bakker. Het was in de eerste helft één kans één goal. Na rust was de eerste grote, dubbele kans voor Ajax. Vanity Lewerissa liep weg uit de rug van PSV-verdedigster Aniek Nouwen. Het was geen buitenspel, maar de Deurnese was snel genoeg voor de verdedigende tackle. 

Uit de daaropvolgende corner kopte Ellen Jansen de bal snoeihard op de lat. PSV-coach Sander Luiten bracht Berglind Thorvaldsdóttir en Davinia Vanmechelen en de Eindhovense ploeg ging daarna wel wat meer drukken. Ajax-trainer Benno Nihom kwam een kwartier voor tijd daarom met een verdedigende wissel: Liza van der Most voor doelpuntenmaakster Bakker. De Amsterdamse vrouwen gingen voor de pot hangen om de voor hun broodnodige zege over de streep te trekken. En dat lukte.

Titelstrijd

PSV heeft zo verzuimd om de factor Ajax uit te wissen in de titelstrijd. De Amsterdamse vrouwen zijn zelfs de nieuwe koploper van de kampioensgroep met 30 punten. FC Twente (28 punten, was vrijdag vrij) en PSV (27 punten) hebben maandag nog een wedstrijd tegoed. Voor PSV is dat het traditioneel lastige uitduel bij ADO Den Haag. Toch heeft Ajax ook na de 0-1 zege op PSV nog de slechtste papieren. De uittredend kampioen kampt namelijk met een erfenis uit de reguliere competitie, waarin het op een gegeven moment liefst twaalf punten achterstond op PSV. Ajax eindigde op een oneven aantal punten, dat na de halvering naar boven is afgerond. Bij een gelijk aantal punten weegt dat voor de eindstand weer mee. 

PSV en Twente hebben alles nog in eigen hand en weten dat ze met drie zeges de titel sowieso binnen hebben. Maar een gelijkspel volgende week in Eindhoven bij PSV-Twente kan Ajax voor de slotronde van de play-offs op pole position brengen. Op 3 mei staat dan de kampioenswedstrijd FC Twente-Ajax op het programma. PSV speelt die vrijdagavond de uitwedstrijd in Zwolle tegen PEC, maar heeft zelf hoogstwaarschijnlijk tegen Twente wel minimaal dat gelijkspel nodig om nog binnen schootsafstand van beide concurrenten te staan.

PSV – Ajax 0-1. Scoreverloop: 17. E. Bakker 0-1.

Startopstelling PSV: Sarasola; Bond-Flasza, Zeler, Nouwen, Coolen; Van Schoonhoven, Yüceil, Van Dooren (65. Vanmechelen); Pattiwael (83. Levels), Snoeijs (58. Thorvaldsdóttir), Kuijpers.

De aftrap van het duel vindt om 19.30 uur plaats.

Volledig scherm
Aniek Nouwen van PSV Vrouwen. © BSR Agency