13-09-2019 Vuelta A Espana; Tappa 19 Avila - Toledo; 2019, Jumbo - Visma; Roglic, Primoz; Avila;
Volledig scherm
13-09-2019 Vuelta A Espana; Tappa 19 Avila - Toledo; 2019, Jumbo - Visma; Roglic, Primoz; Avila; © BSR Agency

Nog één bergetappe in de Vuelta, nog één test voor Roglic

20ste etappeEven was het gisteren chaos na een massale valpartij, maar rodetruidrager Primoz Roglic kwam met de schrik vrij. Nog één dag standhouden en de kopman van Jumbo-Visma wint de Vuelta a España van 2019, zijn eerste eindzege in een grote ronde.

Het peloton rijdt vandaag van Arenas de San Pedro naar Plataforma de Gredos, een bergetappe over 190 kilometer. Onderweg moeten onder meer twee cols van de eerste categorie worden beklommen. Alle hens aan dek voor mannen die hun eindklassering nog willen verbeteren. Het is wederom zaak voor Roglic en Jumbo-Visma om vanaf de start alert te zijn. Zonder Tony Martin, die gisteren moest opgeven als een van de voornaamste slachtoffers van de grote valpartij.

Het profiel van de 20ste rit van de Vuelta.
Volledig scherm
Het profiel van de 20ste rit van de Vuelta. © Vuelta

Na ongeveer 15 kilometer begint het peloton aan de eerste en langste klim van de dag. De Puerto de Pedro Bernardo is met een stijgingspercentages van gemiddeld 4,4% niet zwaar, maar de lengte zal met 18,3 kilometer toch in de kuiten gaan zitten.

Quote

Op de top van de Peña Negra is het nog wel 35 kilometer tot de finish.

Hersteltijd heeft het peloton ook niet, na een hele korte afdaling klimmen de renners meteen door naar de top van de Puerto de Serranillos. Die klim is in stijgingspercentages (gemiddeld 4,8%) vergelijkbaar met de Puerto de Pedro Bernardo, maar met 9,2 kilometer wel een stuk korter.

Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © Getty Images

Daarna daalt het peloton wel af, voor het begint aan een lang tussenstuk van geaccidenteerd terrein. In deze fase komen de renners onder meer de Alto de Navalgordo (5,7 km gemiddeld 6,5%) en de Puerto de la Chia (2,5 km gemiddeld 7,2%) tegen. De top van laatstgenoemde col van de derde categorie ligt op 72 kilometer van de finish, waarna het peloton koers zet richting de Puerto de Peña Negra. Deze col van de eerste categorie is met 14,1 kilometer (gemiddeld 6%) de laatste kans om iets te ondernemen op een lange beklimming.

Op de top van de Peña Negra is het nog wel 35 kilometer tot de finish. Het peloton koerst via een afdaling en Spaans vlak terrein richting de allerlaatste klim in deze Vuelta. De Plataforma de Gredos is vooral lastig in de laatste vier kilometer, die gemiddeld 7% oploopt. Zodra de renners over de streep komen op 1765 meter hoogte, is het eindklassement van deze Vuelta bekend. Traditioneel verandert er morgen in de slotetappe naar Madrid, waar nog wel gesprint wordt voor de laatste ritzege, niets meer in het klassement.

Aanvallen

Waar Roglic zijn positie verdedigt, is de strijd om de overige podiumplekken nog helemaal open. Nummer twee Alejandro Valverde en nummer vijf Tadej Pogacar staan binnen twee minuten van elkaar, met daartussen nog Nairo Quintana en Miguel Angel López. Vooral van López en Astana wordt vandaag nog het nodige vuurwerk verwacht. De 25-jarige Colombiaan zette zijn ploeg donderdag ook al op kop, ging meermaals in de aanval en pakte een minuut terug op Quintana en Pogacar. Laatstgenoemde is hij ook voorbij in het klassement, maar als López nog naar het podium wil zal hij nog een slordige 50 seconden moeten terugwinnen op Quintana.

Miguel Angel López en Alejandro Valverde gaan Primoz Roglic voor.
Volledig scherm
Miguel Angel López en Alejandro Valverde gaan Primoz Roglic voor. © EPA

Bekijk hieronder de Ochtendshow To Go met Pim Bijl over Team Jumbo-Visma en Primoz Roglic.

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!