Volledig scherm
De presentatie van de Vuelta 2020 in de Grote Kerk in Breda. © Pix4Profs / Joris Knapen

Op deze data raast de Vuelta in 2020 door Brabant

VideoSamen met Utrecht vormt Brabant het decor voor de start van de Vuelta in 2020. Dinsdag maakte de organisatie, die in handen is van de steden Utrecht, Den Bosch en Breda, bekend dat de opening van de Ronde van Spanje op Nederlandse bodem plaatsvindt in het weekend van 14, 15 en 16 augustus. 

De wielerronde start op vrijdag 14 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht en vervolgt de tweede en derde etappe in Brabant. ,,We zijn erg enthousiast over een nieuwe officiële start vanuit het buitenland. De provincies Utrecht en Brabant zijn absoluut de beste gastheer die we maar kunnen wensen”, laat Vuelta-directeur Javier Guillén weten. Na 2009 (in Assen) is het pas de tweede keer dat de Vuelta in Nederland van start gaat.

‘Prachtig feest’

Burgemeester Paul Depla van Breda noemt La Vuelta Holanda ‘veel meer dan drie dagen topwielrennen’. ,,Het wordt een prachtig feest van, voor en door bewoners, ondernemers en onze (internationale) gasten. De bijzondere band tussen Spanje en Nederland wordt daarmee nog verder versterkt.” 

In Utrecht en Brabant worden maanden van tevoren al verschillende activiteiten georganiseerd. De organisatie is inmiddels in gesprek met sportverenigingen, scholen, culturele instellingen en ondernemers om ideeën op te halen voor het internationale wielerevenement in 2020. Thema’s voor de activiteiten zijn: feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid.

Den Bosch

De tweede etappe begint op zaterdag 15 augustus in Den Bosch en gaat via Heusden, de gemeente Altena, Zaltbommel en Maasdriel richting de Utrechtse Heuvelrug. Deze etappe gaat over 183 kilometer, de finish ligt bij het universiteitsterrein, het zogenoemde Science Park. Het peloton niet door of langs Empel. Volgens sportwethouder Huib van Olden was dat niet mogelijk. De gemeente wil tijdens de Vuelta op een andere wijze aandacht vragen voor het Wonder van Empel waarbij Spanjaarden betrokken waren. 

Breda - Breda

De derde etappe op zondag 16 augustus met een lengte van 194 kilometer, van Breda naar Breda, doorkruist West-Brabant. Het peloton doet naast Breda ook Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur aan. Alleen de gemeentes Geertruidenberg en Zundert vallen buiten de route. 

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!