Volledig scherm
Aalst © Ronald Otter

Aanpak van drassig gebied Ekenrooi Aalst

AALST - In het verleden troffen mensen zelf al hun maatregelen. Zo vervingen zij hun houten vloeren door tegels, werden kelderkasten zo goed als mogelijk vochtwerend gemaakt en een tiental huiseigenaren stortte de kelder gewoon helemaal dicht.

.

In woningen in Aalst, in het gebied tussen de Arembergstraat, Sophialaan, Prins Mauritsweg en Willemstraat is al langer sprake van vochtproblematiek. In 2014 zijn er op diverse plekken in het wijkje pijlbuizen in de grond geplaatst.

Jan Thomassen, afdelingshoofd openbare ruimte van de gemeente Waalre: ,,Op een aantal plaatsen werden toen hogere grondstanden gemeten dan in de rest van de omgeving. Er bleek sprake van structurele grondwateroverlast. Om een totaalbeeld van de problematiek te krijgen hebben we vervolgens, onder ruim tweehonderd huishoudens in het onderzoeksgebied ten oosten van de Aalstervelden, een enquête verspreid. Op basis van de uitkomsten -zoals last van veel schimmel, een muffe lucht en doorlekkende muren, hebben we als gemeente toen besloten om de hoofdwegen in het openbaar gebied van drainage te voorzien.”

Informatiebijeenkomst

Het bestek werd gemaakt, de aanbesteding is geweest en deze week was er in ontmoetingscentrum De Pracht een informatiebijeenkomst voor alle betrokkenen. Zij kregen uitleg over het drainagesysteem en over wat zij zelf, op hun eigen grond, kunnen doen om grondwateroverlast in huis en tuin te beperken. Jessica Swartz en Robert Lavrijsen kwamen ook hun oor te luisteren leggen. Lavrijsen: ,,Wij wonen aan de Frederik Hendriklaan en onze meterput staat vaak vol. Er zit dan wel 30 centimeter water in. De vloerbedekking werd nat. Bij de mensen tegenover ons in de Willem Frisolaan bedierf steeds het etenswaar in de kelder: die hebben ze nu dichtgestort.”

Op het grasveld bij de hockeyclub aan de Aremberglaan komt een bouwkeet, waar iedereen voor informatie terechtkan. De werkzaamheden vangen direct na de bouwvakvakantie aan en het is de bedoeling dat iedereen er ruim voor de Kerst niet alleen warm, maar ook droog bij zit.