Wethouder Paul van Liempd met de Waalrese afvalfiets.
Volledig scherm
Wethouder Paul van Liempd met de Waalrese afvalfiets. © Rene Manders

Afvalfietsen krijgen groen licht in Waalre

WAALRE - Afvalfietsen zullen straks het huisvuil in Aalst en Waalre gaan ophalen. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Er ging opnieuw een venijnige discussie met verwijten over en weer aan vooraf. Wethouder Paul van Liempd gaat daarnaast bekijken of een inzamelpunt voor grofvuil haalbaar is.

Oppositiepartijen GroenLinks, AWB en ZW14 herhaalden dinsdagavond hun kritiek. Het straatbeeld zou lijden onder de extra dagen dat huisvuil aan straat staat, het is elf euro duurder per huishouden en afval scheiden aan de bron is minder effectief dan nascheiding. ,,Waalre loopt met het plan voor de troepen uit", hield Joke Beuger (GroenLinks) wethouder Van Liempd voor. ,,Lovenswaardig." Maar met het huidige systeem met de vuilniswagen voldoet Waalre al aan de zorgplicht, vindt ze. ,,Wat voegt dit toe aan duurzaamheid? Bedrijven zijn de grootste vervuilers. Op Waalres niveau zullen we er nauwelijks bijdrage aan kunnen leveren. Een druppel op een gloeiende plaat.”

Verkeerde uitleg

Wethouder Van Liempd moest de afgelopen weken nogal wat gedetailleerde vragen beantwoorden. Hij hekelde uitlatingen van een paar raadsleden die informatie over afvalscheiding volgens hem verkeerd uitlegden en uit z'n verband trokken. Volgens de wethouder gaat Waalre 'helemaal niet zo lekker' op het gebied van afvalscheiding. ,,We zitten buiten de proef op 120 kilogram restafval per inwoner. Dat is gewoon te veel.”

De eerste buurten moeten in oktober overgaan op de nieuwe ophaalmethode. In vier maanden volgt de rest van de gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement