Volledig scherm
© Thinkstock

Alternatieve geneeskunde of kwakzalverij bij Revitalis in Waalre?

WAALRE - Revitalis is een van de maar liefst 40.000 aanbieders van 'alternatieve genezing' zoals acupunctuur, homeopathie, antroposofie, paranormale genezing, supplementen en kruiden. De klanten van Revitalis moeten hun shotje ozon, vitamine of mineralen voorlopig missen. Want op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mag er niet meer geïnjecteerd worden. Dat zijn medische handelingen die alleen mogen worden uitgevoerd door een echte dokter. En die heeft de Waalrese kliniek niet in dienst.

Ozon in de anus. Het is een van de behandelingen die Revitalis, de Waalrese kliniek voor alternatieve genezing, de geachte clientèle aanbiedt. Gewoon een tank 100 procent zuurstof uit een lasapparaat halen, een ozon-generator op internet bestellen, een plastic zakje vullen en via een slangetje in de bips leegknijpen.

Kwakzalverij
Waar zou dat dan goed voor zijn? Voor helemaal niets, zegt oud-gynaecoloog Cees Renckens, bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij. "In de zeventiende eeuw bliezen ze wel tabaksrook in de anus. En nu dus een ozonklisma. Kwakzalvers zijn vindingrijke figuren."

Ook over de andere therapieën die Revitalis in het pakket heeft onder de verzamelnaam 'orthomolucelaire geneeskunde' kan Renckens kort zijn: "Echte kwakzalverij, die ervan uitgaat dat het menselijk lichaam uit voeding te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dus moet iedereen enorme hoeveelheden pillen slikken. Maar er zijn wel heel grote commerciële belangen aan verbonden. Je ziet dit soort supplementen in elke supermarkt liggen."

Giftig
Internist-oncoloog Laurens van Warmerdam van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven raadt zijn patiënten orthomoleculaire behandeling sterk af. Ozontherapie lijkt hem zelfs 'niet onschuldig'. "Ozon is giftig en ongezond om langdurig in te ademen. Voor anale ozon behandeling is geen wetenschappelijk bewijs."

Lees meer in het ED van donderdag via de digitale krant.