Luchtopname van het uitgebrande gemeentehuis van Waalre. foto ANP/Paul Raats
Volledig scherm
Luchtopname van het uitgebrande gemeentehuis van Waalre. foto ANP/Paul Raats

Anonieme tip leidde tot aanhouding Waalrenaar

WAALRE - De politie heeft vorige week in het onderzoek naar de aanslag op het gemeentehuis van Waalre een 32-jarige inwoner opgepakt na een anonieme tip. Hij werd een dag na zijn arrestatie weer vrijgelaten. Zijn Helmondse advocaat Bert de Rooij zet vraagtekens bij die actie.

De politie viel de woning van de man binnen op donderdagochtend 3 januari. Volgens De Rooij, die het woord voert namens de Waalrenaar, gebeurde dat met veel machtsvertoon. Zeker acht agenten stormden schreeuwend het huis binnen, aldus De Rooij.

In de straat stonden verschillende politiebussen waardoor heel Waalre, aldus de Waalrenaar, weet wie hij is. In de kroeg wordt hij inmiddels begroet met de woorden: 'Hé, brandstichter'. De regiopolitie spreekt desgevraagd van 'een normale inzet voor een normale aanhouding als deze'.

Volgens De Rooij blijft het gissen waarom de politie zijn cliënt heeft gearresteerd, om hem een dag later weer vrij te laten. "Een anonieme tip op zichzelf is voor mij onvoldoende om iemand met zoveel machtsvertoon van zijn bed te lichten. Je moet ook wat te vragen hebben", vindt de advocaat. Dat bleek tijdens het anderhalf uur durende verhoor door twee rechercheurs niet het geval. De advocaat karakteriseert het verhoor als 'niet serieus'.

De Rooij vindt het opmerkelijk dat het huis van zijn cliënt niet is doorzocht en dat er ook niet is gekeken naar zijn telefoon. Om licht in de zaak te brengen zal hij justitie vragen om opheldering. Zijn cliënt, die niet op het woonwagenkamp woont, er geen familie heeft, maar er wel enkele mensen kent, omschrijft de hele kwestie als 'grote flauwekul'. De politie geeft, zoals gebruikelijk 'geen antwoord op inhoudelijke vragen naar lopende onderzoeken.

Het hele dossier rond de aanslag op het gemeentehuis Waalre is hier te vinden.