Volledig scherm
Achter riante villa's in Waalre is een flink stuk bos gekapt.

Burgemeester Waalre: 'Bomenkap mocht, maar deugt niet'

WAALRE - Het kappen van tientallen bomen aan de Dirck van Hornelaan in Waalre door de grondeigenaren was weliswaar legaal, maar 'het deugt niet'. Dat zegt burgemeester Jan Brenninkmeijer. ,,We waren er door overvallen. En het heeft ons ernstig in verlegenheid gebracht."

De gemeente zegt de Waalrese projectontwikkelaars EMM en Kero - de grondeigenaren - te hebben gesproken toen die de lage begroeiing lieten verwijderen. Het bos zou alleen uitgedund worden door zieke bomen te rooien, kreeg de gemeente te horen. Dat enkele weken geleden toch alle bomen verdwenen, was een onaangename verrassing, zegt Brenninkmeijer. Het zorgde in de Waalrese buurt voor veel verontwaardiging. Onder meer oud-Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband zag tot zijn grote ergernis onverwacht een kaalslag op de lap grond achter zijn tuin.

Kaalslag

De provincie concludeerde na onderzoek dat geen beschermde flora en fauna zijn verstoord. Al denkt buurtbewoner Anton van Vlerken daar heel anders over. Volgens hem leefden er twee typen vleermuizen en een koppeltje uilen. ,,Ik zag ze ook in mijn tuin. Die grenst aan dat perceel." Buurtbewoners zijn nog in overleg met een advocaat over eventuele stappen tegen de projectontwikkelaars. Ze denken dat de ondernemers met de kaalslag bouwplannen willen afdwingen.

Als dat het plan was, dan heeft dat averechts gewerkt, zegt burgemeester Brenninkmeijer. ,,Bouwen is daar niet aan de orde." De projectontwikkelaar polste ooit informeel met wat schetsjes of er enkele woningen konden verrijzen. Maar hem werd te verstaan gegeven dat daar op die locatie geen sprake van kan zijn. Tot een serieus verzoek om het bestemmingsplan te wijzigen, kwam het niet. ,,Het is aan de gemeenteraad om dat te veranderen", zegt burgemeester Brenninkmeijer.

Wel gaf hij toe dat de gemeente een foutje heeft gemaakt. Tot voor kort liep de grens van de bebouwde kom midden over het bewuste perceel. Op dat moment konden alleen de bomen op de helft binnen de komgrens gerooid worden. Vanwege ontwikkelingen in Waalre-Noord werd eerder dit jaar de komgrens om het perceel gelegd. De gemeente realiseerde zich echter niet dat dit de bomenkap legaal maakte. ,,Dat is er tussendoor geglipt." Ook hadden de bomen in 2007 bij het vaststellen van het bestemmingsplan beschermd kunnen worden. Maar de raad ging akkoord met de bestemming 'groen' in plaats van 'bos'.

Ralf van Aken van EMM was, na meerdere pogingen, niet bereikbaar voor commentaar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement