Volledig scherm
Joke Beuger, lijsttrekker van GroenLinks in Waalre © nvt

D66 dreigt in Waalre met uitsluiten GroenLinks

WAALRE - De verhoudingen in de gemeenteraad van Waalre zijn onder hoogspanning gezet nu D66 dreigt met het uitsluiten van GroenLinks als mogelijke coalitiegenoot na de verkiezingen. De democraten verwijten GroenLinks-lijsttrekker Joke Beuger dat ze sympathie heeft voor de PVV. Die ontkent dat in alle toonaarden. Duidelijk bewijs is er niet.

Het was een gezapige avond zonder debat in het raadhuis van Waalre tijdens de politieke avond die de seniorenraad had georganiseerd. Totdat D66'er Floris Schoots tegen het einde het woord kreeg. Na de vraag uit het publiek hoe hij dacht over samenwerking met andere partijen, wees hij op een berichtje van een PVV'er dat Beuger op 30 augustus had gedeeld op Twitter. '63% van de bijstandsuitkeringen gaat naar allochtonen. Nederland als pinautomaat van de wereld', luidde dat berichtje. Beuger reageerde verbaasd op de aantijging. ,,Ik vind de PVV verschrikkelijk." Hoe het berichtje dan de wereld in is geholpen vanuit haar Twitter-account, weet ze niet. ,,Misschien per ongeluk."

D66 beweert nog een berichtje van Beuger te hebben gezien over de-islamisering. Maar de partij wilde die niet delen met het ED. Schoots laat weten dingen niet uit zijn verband te willen rukken. Hij en partijgenoten zagen naar eigen zeggen meerdere tweetjes 'die echt niet passen bij een GroenLinks-lijsttrekker'; tegen de EU, tegen de euro, tegen de islam en tegen D66.

Kritiek op PVV

Een blik op de berichtjes die Beuger de afgelopen jaren via Twitter deelde, laat verder geen duidelijke anti-islam of andere PVV-achtige boodschappen zien. De keren dat Beuger iets over de PVV of Geert Wilders online deelt, uit ze kritiek op de partij en de voorman. 'Ik verafschuw Wilders, maar hij krijgt steeds meer het gelijk aan zijn kant ;(' (16 juli 2016), 'kunst is nu niet alle #moslims en #vluchtelingen over 1 kam te scheren. Laat 'n paar rotte appels 't niet verpesten #berlijn #kerstgedachte #IS' (20 december 2016) en recent: 'Wat mij betreft de definitieve #valdoordemandshow van #wilders als vriend van #poetin weg ermee!' (28 februari 2018).

Beuger vertrok vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 met ruzie bij D66. Met die zetel begon ze een eigen partij. Afgelopen zomer sloot ze zich aan bij GroenLinks. Schoots beaamt dat die geschiedenis er mede voor verantwoordelijk is dat D66 zo fel reageert op Beuger. Die spreekt van 'persoonlijke rancune'. D66 wil dat GroenLinks afstand doet van de PVV-tweet en wil daarna eventuele samenwerking heroverwegen. Maar Beuger vindt dat onnodig omdat de tweet niet bewust zou zijn gedeeld.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement