Volledig scherm
In Waalre staan 1700 illegale geiten in een stal (deze foto is niet in Waalre genomen). © Shutterstock

D66 wil illegale geiten Waalre snel weg

WAALRE - De 1700 geiten die sinds maart illegaal op een boerenbedrijf aan de Onze Lieve Vrouwedijk in Waalre bivakkeren, moeten daar zo snel mogelijk weg. Dat vindt in ieder geval de D66-fractie van de gemeenteraad. 

 Zij begrijpt niet waarom de dieren zonder vergunning nog tot 1 september in de stallen die voor varkens en kalveren zijn bedoeld mogen verblijven. De gemeente beschouwt de situatie als een normale handhavingszaak, maar D66 vroeg een interpellatiedebat aan. Ten behoeve van deze ingelaste beraadslaging zette D66 52 vragen op papier.

Portefeuillehouder burgemeester Brenninkmeijer gaf donderdagavond antwoord op al deze vragen, die betrekking hadden op de handelswijze van de ondernemer, de gezondheidsrisico’s en het ‘gedogen’ van de situatie.

Verbolgen

De reden dat de geiten nog in Waalre verblijven heeft te maken met het feit dat er slechts sprake is van een zeer laag tot onwaarschijnlijk risico voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de GGD en dierenwelzijnorganisaties zijn het daarover eens. Verder staan de dieren onder toezicht van een dierenarts. 

Brenninkmeijer, die overigens zeer verbolgen was over het feit dat de dieren gewoon geoormerkt en geregistreerd staan maar constateerde dat hier verder blijkbaar geen enkele check op is, gaf aan het ‘gat in de keten’ te hebben aangekaart bij het ministerie van LNV. ,,En we gaan sowieso vaker binnenlopen bij agrarische bedrijven.”