Volledig scherm
Het Waalres Museum. Archieffoto © Jurriaan Balke

Deelname museumjaarkaart in zicht voor Waalres Museum

WAALRE - Het Waalres Museum is voortaan officieel geregistreerd. Deelname aan de museumjaarkaart gaat meer bezoekers opleveren.

Het Waalres Museum draagt sinds kort het predicaat 'geregistreerd museum'. De erkenning is het resultaat van een jarenlang traject. Na de eerste aanvraag in 2011 werd het museum 'voorlopig geregistreerd', daarna volgden her-evaluaties in 2014 en 2016 waarbij steeds de nodige vragen beantwoord moesten worden.

Eind vorig jaar kreeg Waalre de definitieve toezegging. Wat levert zo'n predicaat het museum eigenlijk op? ,,Nou, in geld in ieder geval niets", lacht penningmeester Michel Hoevenaars. ,,Maar het laat zien dat je goed met je spullen omgaat, dat je een waardevolle bijdrage levert aan de Nederlandse cultuur en dat het beheer technisch in orde is. Voor dat laatste moest wel wat gebeuren: de twee oorspronkelijke stichtingen moesten aan elkaar gekoppeld worden, we hadden een BHV'er en EHBO'ers nodig, en de brandbeveiliging moest in orde zijn. Andere eisen - toegankelijkheid voor invaliden en een lift - waren gemakkelijk: het gebouw was technisch vrijwel volledig ingericht."

Gratis

Het predicaat betekent overigens nog niet dat bezoekers met een museumjaarkaart nu al gratis naar binnen mogen. ,,Een andere stichting beheert de museumkaart", legt de penningmeester uit. ,,Wel is toetreding tot de kaart voornamelijk een procedurele kwestie. Je legt een aantal dingen officieel vast en dan mag je meedoen."

Volgens Hoevenaars gaat deelname aan de museumjaarkaart straks geld opleveren: ,,Je hebt meer exposure, dus er komen meer bezoekers. Van degenen die met een kaart komen ontvangt het museum aan het eind van het jaar ongeveer 60 procent van de reguliere inkomsten."

Extra geld

Voor bijzondere activiteiten kan volgens Hoevenaars wel extra geld gevraagd worden, ook aan de bezoekers met museumkaart. ,,We zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken wat we kunnen met het honderdjarig bestaan van Brabantia volgend jaar. We hebben het volledige archief met foto's, filmmateriaal, kleine machines en oude productiemodellen in handen gekregen. Maar we bezitten ook een groot aantal historische en actuele huishoudproducten. Vanwege de omvang van deze collectie zoeken we de samenwerking met het Noordbrabants Museum in Den Bosch."

Penningmeester Michel Hoevenaars verwacht dat het publiek binnen een paar maanden met de museumkaart bij het Waalres Museum naar binnen kan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement