Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Einde aan grote, illegale geitenhouderij in Waalre: eigenaar haalt laatste geiten alsnog weg

WAALRE - De eigenaar van de illegale geitenhouderij in Waalre die al weken in conclaaf is met de gemeente over het verplaatsen van zijn geiten, is alsnog overstag gegaan. De man vroeg een voorlopige voorziening aan om uitstel te krijgen voor het verplaatsen van de geiten, maar die heeft hij ingetrokken, bevestigt de gemeente tegen het ED. Alle geiten zijn nu weg.

Op 22 mei werden ongeveer 1700 geiten ontdekt bij een reguliere milieucontrole door de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant. Het ging om geiten van enkele maanden oud. 

Gezondheidsrisico's

De geiten zijn geplaatst terwijl de provincie Noord-Brabant al een jaar lang geen nieuwe geitenhouderijen meer toestaat wegens gezondheidsrisico's. Vorig jaar werd uit onderzoek duidelijk dat mensen die in de buurt van een geitenbedrijf wonen een verhoogde kans op longontsteking hebben.

De eigenaar had alleen een vergunning voor het houden van kalveren en varkens, maar hoopte dat de situatie alsnog gelegaliseerd zou kunnen worden (hij had in het verleden al vaker geiten). Hij ving echter bot bij de gemeente. De dieren moesten per 1 september weg zijn op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per week.

Van de baan

Vanwege de aanvraag van de voorlopige voorziening schortte de rechter deze dwangsom op tot de geplande zitting van dinsdag. 

Deze zitting is nu van de baan doordat de eigenaar de geiten verplaatst heeft. Daar zijn ze bij de gemeente blij mee, laat een woordvoerder weten. ,,Hier hebben we altijd op ingezet."

Volksgezondheid

Bewoners uit onder meer de Hulterbussel - hemelsbreed 1,5 kilometer van het bedrijf aan de Onze Lieve Vrouwedijk in Waalre - maken zich al langere tijd zorgen over gevolgen voor de volksgezondheid.

Sinds 2016 waren er alleen al in die straat zeker vijf personen die longontsteking kregen, veel meer dan gemiddeld. De GGD acht het uitgesloten dat al die gevallen veroorzaakt zijn door de geiten. Overigens is bij niemand van hen Q-koorts geconstateerd. Ook nu nog schat de GGD de gezondheidsrisico's in als 'heel laag'.