Volledig scherm
Renske Bartels en Sjoerd Damman. © Jean Pierre Reijnen

Eindhovense Robin Hood trekt naar Het Klooster in Waalre

WAALRE - In september opent een vestiging van het Eindhovense restaurant Robin Hood in Het Klooster in Waalre. De nieuwe eetgelegenheid past perfect in de plannen die de Lumens-groep heeft met het Klooster: een bruisende ontmoetingsplaats in het dorp, voor en door bewoners.

Het nieuwe restaurant, dat leerwerktrajecten biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, komt in de voormalige kapel van Het Klooster. Het krijgt 70 zitplaatsen.

Voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren, wijst communicatieadviseur Renske Bartels op de vloer en de wanden. ,,In deze ruimte was eerst het kinderdagverblijf gevestigd. De vloer toont nog sporen van verf en van spelende peuters, die gaan we schuren en lakken. De paarse lambrisering wordt vervangen door een geluiddempend systeem. Daardoor kunnen de geluidwerende panelen weg die aan de wanden en tegen de plafonds hangen."

De uitstraling van het restaurant wordt modern met een knipoog naar het verleden: de oude glas-in-loodramen blijven, en krijgen gezelschap van een grote kloostertafel voor twaalf personen. Bartels: ,,Verder zijn de meubels modern en overheersen frisse, lichte tinten. Over de lange wand willen we nog een verbindende afbeelding, maar we zijn er nog niet precies uit wat."

Terras
De huidige keuken van het Klooster wordt helemaal vernieuwd en afgestemd op de nieuwe functie. In een latere fase komt er ook nog een ruimte waar in besloten kring gedineerd kan worden. Ook de tuin - nu nog gras en een speeltoestel - wordt nog onder handen genomen. Mogelijk breidt Lumens het terras uit richting restaurant. Sjoerd Damman, food en beverage manager van Robin Hood, verwacht dat vooral Waalrenaren van het restaurant gebruik gaan maken: ,,Er komen al heel veel mensen binnen bij het Klooster. Omdat zij de locatie al kennen, is het maar een kleine stap om te komen eten. Daar sluiten wij bij aan met een laagdrempelige formule: een driegangenmenu en à la carte-gerechten, later eventueel uitgebreid met weekgerechten." Klein struikelblok vormt nu nog de openingstijden van het Klooster. Mensen gaan vooral uit eten op vrijdag en in het weekend, terwijl het Klooster dan - behalve bij evenementen - gesloten is. Bartels ziet juist kansen voor zowel het restaurant als het Klooster: ,,We gaan zeker meer organiseren. Een etentje is een goede combinatie met bezoek aan een concert of een toneelvoorstelling. Als dat gaat lopen wordt het ook aantrekkelijker om het Klooster langer open te hebben."

Uniek aan het restaurant is ook de gekozen formule onder de paraplu van Robin Hood Eindhoven. Hierbij krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerktraject van een jaar. ,,Leerlingen beginnen bij Robin Hood-restaurant Het Cruydenhuisch in Eindhoven met de basics", vertelt Bartels, ,,zoals snij- en draagtechnieken. Dan kiezen ze wat ze het leukst vinden, bediening of keuken, en gaan ze een halfjaar werken in een van de andere restaurants, zoals Caffee Allee op Strijp-S, of hier in het Klooster. Een externe stage van twee maanden sluit het jaar af. Na afloop van het traject stromen de meeste leerlingen uit naar de reguliere horeca."

Robin Hood is bezig sinds 2010 en het succes blijkt volgens Bartels en Damman uit de manier waarop ze naar mensen kijken: naar wat ze wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. De Waalrese vestiging van Robin Hood opent volgens planning in september. Tegen die tijd wordt ook de naam bekendgemaakt.