Volledig scherm
De hondenvereniging HSV Aalst-Waalre. Foto Greetje van Son

Fotoclubs Waalre en Veldhoven maken reportage Waalrese verenigingen voor nieuwe gemeentehuis

WAALRE - Fotoclub Bellus Imago (Veldhoven) en Fotogroep Waalre zetten alle verenigingen in Waalre op de foto. Het doel: een overzicht maken van het verenigingsleven voor het nieuwe gemeentehuis. 

Het lijkt wat vreemd dat een Veldhovense club erbij betrokken is, maar dat is toeval volgens bestuurslid Rico Coolen: “Ik ken Joep Lafarre, projectleider voor de nieuwbouw van het huis van Waalre en die vroeg of we met de fotoclub een stukje aankleding willen geven aan het nieuwe gemeentehuis?  Nou dat wilden we wel. Het fotoproject bestaat uit twee delen: het in beeld brengen van de ruïnes en de nieuwbouw, en daarnaast een impressie van alle verenigingen in Waalre. Vanwege de omvang van de klus – in totaal zijn er vijftien fotografen heel wat vrije uurtjes zoet mee - hebben we de samenwerking gezocht met Fotogroep Waalre.” De fotografen hebben van de gemeente een lijst gekregen van maar liefst 160 lokale verenigingen, van gildes en buurtverenigingen tot kaartclubjes en bordspellen. 

Hondenvereniging

Greetje van Son - vicevoorzitter van Fotoclub Waalre - is een van de negen fotografen die de Waalrese verenigingen bezoekt. “Heel erg leuk om te doen”, vertelt ze, “Je komt bij clubs waar je normaal helemaal geen contact mee hebt. Zo was ik pas bij de hondenvereniging waar ik meteen uitleg kreeg over alle activiteiten.”

De uitdaging is om de actie vast te leggen en niet de mensen. Logisch volgens Van Son: “De foto’s hangen er over een paar jaar nog, maar dan zijn de mensen misschien al weer weg.” 

Selecteren

Het wordt nog een hele klus om alles in december klaar te hebben: van elke vereniging worden foto’s uit verschillende gezichtspunten gemaakt. Daarna gaat een viertal (waaronder Coolen en Van Son) de te gebruiken foto’s selecteren. Om voldoende variatie in de beelden te krijgen zijn de verenigingen opgedeeld in 40 thema’s. Zijn er meerdere verenigingen binnen hetzelfde thema dan wordt er toch maar een foto uitgekozen. Bij de opening van het Huis van Waalre – begin 2018 – moet de uiteindelijke reportage er hangen.

Valkenswaard e.o.