Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Grote twijfels over 'zieke' gekapte bomen in Waalre

WAALRE - Tientallen bomen op het perceel aan de Dirck van Hornelaan in Waalre waren ziek en moesten daarom worden gekapt. Dat hebben de grondeigenaren, tevens projectontwikkelaars, in een brief aan omwonenden geschreven. Ze schermen met het rapportje van een bomenspecialist.

De gemeente Waalre trekt de authenticiteit daarvan in twijfel. Omwonenden - onder wie oud-olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband - geloven er ook niets van en eisen nu via hun advocaat dat de natuur wordt hersteld.

De buurt vreest dat de kaalslag bedoeld is om hun ambitie om er villa's te gaan bouwen erdoor te drukken. Volgens de huidige bestemming kan er niet worden gebouwd. Ja, we willen er ooit gaan bouwen, beamen projectontwikkelaars Dirk Rietbergen en Ralf van Aken desgevraagd. In Waalre-Noord is de laatste jaren veel gebouwd en ze hopen dat hun perceel in de toekomst past in een uitbreiding van die ontwikkeling. Ze zeggen echter nog geen concrete plannen te hebben. Rietbergen: ,,Geen vreemde gedachte toch? Ik denk dat we niks raars doen. We werken binnen de regels en op eigen grond." Ze beamen dat ze omwonenden hebben aangeboden delen van het betreffende perceel te verkopen, maar willen daar niet over uitweiden.

In een brief meldde het duo de buurt onlangs - weken na de bomenkap - dat een bomenspecialist zou hebben geconcludeerd dat veel naaldbomen en berken er slecht aan toe waren. Het zou een veiligheidsrisico vormen. Ze lieten daarom in oktober op het perceel aan de Dirck van Hornelaan niet alleen de lage begroeiing verwijderen, maar kapten onverwacht alles. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij omwonenden en gemeente. 'De bomenkap mocht, maar het deugt niet', zei burgemeester Jan Brenninkmeijer.

Quote

Mensen die het tegendeel beweren, liegen dat ze barsten

Oud-olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband

Ziek

Maar de bomen waren helemaal niet ziek, zegt Van den Hoogenband. ,,Mensen die het tegendeel beweren, liegen dat ze barsten.” Op aangrenzende percelen zoals die van hemzelf staan volgens Van den Hoogenband dezelfde boomsoorten en die zouden kerngezond zijn. Met enkele andere buurtgenoten eist hij dat de projectontwikkelaars nieuwe bomen planten. Ze hebben een advocaat ingeschakeld. Die betoogt op basis van eerdere gerechtelijke uitspraken dat ook binnen de huidige bestemming 'groen' bomen niet zomaar hadden mogen verdwijnen

Ook de gemeente trekt de verklaring over de zieke bomen in twijfel. ,,Achteraf is ons een advies toegestuurd met daarin inhoud van een bomendeskundige. De authenticiteit hebben wij op geen enkele wijze kunnen vaststellen", aldus een woordvoerster. ,,Het is ons achteraf pas aangereikt nadat de bomen al gekapt waren. De inhoud kunnen we ook niet controleren en de datum van afgifte ook niet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement