Volledig scherm
© ANP

Hennepbendes ronselen asielzoekers als telers

EINDHOVEN - Drugscriminelen ronselen steeds vaker kwetsbare asielzoekers om een hennepplantage te beginnen. Dat schrijft de Volkskrant, die een reeks arrestaties onderzocht.

Asielzoekers zouden speciaal worden gescout voor de hennepteelt omdat ze passen in het profiel van katvangers. Dat zijn beïnvloedbare mensen die bereid zijn om, vanuit een achterstandspositie met een klein sociaal netwerk en weinig geld, de werkelijke criminelen uit de wind te houden.

Ronselaars scouten asielzoekers, maken een praatje en worden een huisvriend. ,,Ze heten Piet, Klaas of Mohammed en verder weten de thuiskwekers niets van hen. Voor je het weet, heb je een kwekerijtje boven'', zegt advocaat Edwin Sandberg, die een Syrische vluchteling bijstond die hennepplanten in huis had. ,,De mensen die erachter zitten, worden eigenlijk nooit gepakt.''

Volgens advocaat Jan Vlug uit Deventer, die afgelopen jaren aan 'een stuk of vijf' zaken werkte van henneptelers die als asielzoeker in Nederland terechtkwamen, wordt er veel geld mee verdiend. ,,Misschien verdienen de asielzoekers 250 euro in de week. Wat die mensen niet doorhebben, is dat er met zo'n kweek in tien weken tussen de 50.000 en 100.000 euro wordt verdiend.''

In de politieregio Twente zijn de laatste tijd meer telers met een buitenlandse nationaliteit gearresteerd dan voorheen. Ook in Oost-Brabant zijn asielzoekers met een hennepplantage opgepakt. Exacte cijfers ontbreken, doordat de politie geen nationaliteit of verblijfsstatus van verdachten registreert. In Waalre brandde onlangs een woning af waarin zich een hennepkwekerij bevond, in het pand woonde een Syrisch gezin met verblijfsvergunning.

Volgens advocaat Sandberg is de situatie voor veel asielzoekers onduidelijk. ,,Mijn Syrische cliënt zegt dat hij nog heeft gevraagd aan de tussenpersonen of dat wel mag, hennep telen. Toen volgde er een antwoord van: ja joh, dit is Nederland. Hier zijn toch ook gewoon coffeeshops waar je wiet kunt kopen? Probeer het gedoogbeleid maar eens uit te leggen aan iemand die hier net is gearriveerd."

De ontdekking van een hennepplantage heeft voor asielzoekers meestal geen gevolgen voor de verblijfsvergunning. Dat is pas het geval als iemand een gevangenisstraf van zes maanden of meer krijgt. Voor hennepteelt wordt meestal een taakstraf opgelegd.

Volledig scherm
© anp

Valkenswaard e.o.