Het Klooster in Waalre.
Volledig scherm
Het Klooster in Waalre. © Kees Martens

Het Klooster in Waalre in grote problemen

WAALRE - Verenigingen moeten opnieuw vrezen dat ze hun onderkomen verliezen. Lumens zegt de huur op per 1 juli 2018. De gemeente baalt.

Het geluk was van korte duur. Lumens heeft na ruim een jaar de huur van Het Klooster in Waalre-dorp opgezegd. De welzijnsinstelling ziet horeca in het gemeenschapshuis alsnog niet zitten en krijgt daardoor de exploitatie niet rond. Tot 1 juli houdt ze de deuren nog open voor de 43 verenigingen die er ruimtes gebruiken. Het voortbestaan van het pand als sociaal-maatschappelijke locatie is daarna nog hoogst onzeker. De gemeente en Lumens gaan de komende maanden onderzoeken waar de verenigingen terecht kunnen en wat de mogelijkheden met het pand zijn. De toekomst van het kleine aantal medewerkers van Het Klooster is ook nog onzeker.

Hoofdpijndossier

De gemeente en de verenigingen krijgen door het afhaken van Lumens al na ruim een jaar een flink hoofdpijndossier terug. De raad besloot in 2014 besloot het niet goed draaiende gemeenschapshuis te verkopen, tenzij een partij het monumentale pand kostendekkend kon exploiteren. Lumens had een jaar later een plan klaar en huurde Het Klooster vanaf oktober 2016. Het geheel zou rendabel zijn met behulp van een Robin Hood-restaurant en een bed and breakfast. Maar zover kwam het niet. 

Lumens koos enkele maanden geleden voor een andere koers. En horeca hoort in die visie niet bij de voornaamste taken van de welzijnsinstantie. Nadat in Eindhoven al de Robin Hood-locaties Het Cruydenhuisch in de Kruidenbuurt en Caffee Allee en Broeinest Caffee op Strijp-S waren gesloten, volgde in september het nieuws dat het concept in Waalre niet van start zou gaan. Een teken aan de wand. In oktober meldde Lumens de gemeente dat ze gaat stoppen met Het Klooster.

Vertrouwen

Burgemeester Jan Brenninkmeijer is teleurgesteld dat Lumens de stekker er 'al na een jaar' uit trekt. Het plan was meerdere keren goed gecheckt en de gemeente had er 'honderd procent' vertrouwen in. Op de vraag of hij vindt dat Lumens het te gemakkelijk opgeeft, zegt Brenninkmeijer: ,,Het komt nooit gelegen. En we kunnen niets afdwingen." De welzijnsinstelling en gemeente gaan nog in gesprek over eventuele kosten die de gemeente mogelijk vergoed krijgt vanwege het werk dat in het plan is gestoken.

Personeel en verenigingen worden maandagavond geïnformeerd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement