Volledig scherm

In één keer meer zonnepanelen in Zuidoost-Brabant

WAALRE - De regio werkt aan een plan om 7.500 koopwoningen binnen twee à drie jaar van zonnepanelen te voorzien. Waalre trekt de kar. 

Wie nadenkt over zonnepanelen op zijn dak, moet misschien heel even geduld hebben. Als de plannen van de Waalrese wethouder Paul van Liempd doorgaan, schieten gemeenten in Zuidoost-Brabant de rekening voor. Waalre is in ieder geval de eerste en stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar.

Hoe gaat dat in zijn werk?  De 21 gemeenten die samenwerken in de Metropool Regio Eindhoven (MRE) willen 7.500 koopwoningen in een relatief korte periode aan zonnepanelen helpen. Zij lenen het volle bedrag om dat tot stand te krijgen. Gemiddeld kosten zonnepanelen 5.000 euro per huis. Als alle gemeenten meedoen, zou dat een investering zijn van 36 miljoen euro, zo heeft Van Liempd berekend. 

De inwoners die meedoen, moeten de kosten over een aantal jaren terugbetalen. Feitelijk schiet de gemeente het geld voor. 

Waalre zit met 247 woningen in dat grote getal van 7.500. Van Liempd legt uit hoe dat aantal tot stand komt.  Waalre telt 5.151 koopwoningen. Volgens regionale afspraken moet de gemeente vóór 2023 824 koopwoningen met zonnepanelen hebben. Dat zijn er nu 331. ,,Het verschil is 493. In dit project doen we het voor de helft daarvan: 247." Deze redenatie geldt voor elke gemeente.  

De deelnemende gemeenten kiezen één leverancier. De  gedachte is om het inwoners makkelijker te maken om voor zonnepanelen te kiezen. ,,Veel mensen zien door de bomen het bos niet. Daarom gaat die overstap mondjesmaat. Het vlot niet."

Inwoners die zich straks aanmelden, krijgen advies. Ook komt er een garantie voor een minimale opbrengst.  Daarmee moeten potentiële kandidaten overtuigd worden mee te doen. 

Het college van Waalre heeft als eerste ja gezegd tegen het plan. De meeste gemeenten hebben aangegeven mee te willen doen, maar enkele niet. Van Liempd wil geen namen noemen. ,,Ieder zit in zijn eigen besluitvormingsproces en misschien veranderen sommigen van mening. Medio juni is er zicht op wie instappen."

Van Liempd heeft dit samen met collega-wethouders bedacht. ,,Daar was meteen enthousiasme voor." De MRE heeft als voorbeeld Zuid-Limburg waar een dergelijk initiatief veel succes had. Wel kreeg die regio meteen een proces aan de broek van leveranciers die dat broodroof vonden. De regio won. 

Voor leveranciers is dit juist aantrekkelijk, betoogt Van Liempd.  ,,Het zet andere mensen ertoe aan ook die stap te zetten. Dat de gemeente er achter zit, heeft voor sommige mensen iets betrouwbaars. En niet iedereen wil dat via de gemeente doen. Het levert juist opdrachten op."

De beoogde Waalrese 247 op een totaal van 5.151 is nog maar een begin, geeft Van Liempd aan. ,,Maar wel een belangrijk begin en een stevige stap." De eerste zonnepanelen van het project zouden in Waalre begin volgend jaar gelegd kunnen worden.