Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Indrukwekkende Brabantse dodenherdenking in Waalrese kerk

WAALRE - In een bomvolle Willibrorduskerk aan de Waalrese Markt vond woensdagavond de 73ste dodenherdenking plaats van de Brabantse gesneuvelden. Aanwezig waren onder meer nabestaanden van slachtoffers, (oud)militairen en burgemeesters van Brabantse gemeenten.

Frank Petter meldde namens de organiserende stichting in zijn inleiding dat er gehoor is gegeven aan de oproep de namen van de gesneuvelden te voorzien van foto’s en verhalen. Petter verwacht bij de 75ste editie - over twee jaar - zichtbare resultaten. Vervolgens is het woord voor de uitgenodigde sprekers. "Na de Tweede Wereldoorlog zijn we begonnen met het herdenken van de doden", vertelde Jac Kriens, oud-docent maatschappijleer aan scholengemeenschap De Nassau Breda. "Maar die lessen - nooit meer oorlog, nooit meer Auschwitz - zijn blijkbaar nog niet ingedaald." Traditiegetrouw komen ook kinderen aan het woord. Namens Basisschool De Meent las Madelief Heutinck een stuk uit het boek 'Nergens meer veilig' van schrijver Jan Heerze. Elke Oele las een gedicht voor van Floor Gaus, een van de winnaars van dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

De muzikale intermezzo's werden verzorgd door Foreman Vocal Choir, samen met het koor Ascolta als backing vocals. Zeer indrukwekkend was de uitvoering van Michael Jacksons 'They don’t care about us' waar leden van de drumband van Harmonie Juliana zorgden voor de begeleidende beats.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Veteranen

Op uitnodiging van de Stichting Nederland-Amerika waren een tiental veteranen uit de Tweede Wereldoorlog (afkomstig uit de VS, Canada en Groot-Brittannië) aanwezig. Ze kregen een staande ovatie van het publiek. "We hadden na de Tweede Wereldoorlog toch afgesproken: nie wieder", vroeg acteur Frank Lammers zich af. "Hoe kan het dan nu zo misgaan?" Toch is de oplossing eenvoudig volgens hem: "We zullen moeten delen, en kinderharten heel laten voor hun dromen." De viering in de kerk eindigde zoals gewoonlijk met de ‘Last Post’ (op trompet door Herbert Bakker), gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Daarna volgde nog een stille tocht van de Markt naar het oude kerkje en de kranslegging bij het graf van de Brabantse soldaat.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.