Volledig scherm
Van der Doelen trad op bij de Oude Toren in Waalre. © Jean Pierre Reijnen

Kempenerpop: van groot naar klein maar fijn

WAALRE - ,,Zitte gullie nou hier omdat ík optreed of omda ge gewoon een bakske koffie komt doen?" Kempenerpop 2018 trapte succesvol af met Björn van der Doelen op het terras van De Oude Toren. De singer-songwriter speelde zaterdagochtend een uur lang 'muziek voor lege cafés', zoals hij dat noemt. 

Het waren mooie luisterliedjes over verlangen, de liefde en over zijn moeder. Ondertussen ouwehoerde hij wat af over dezelfde onderwerpen -talking blues heet dat bij Van der Doelen- en een kleine 60 man publiek wist het allemaal bijzonder te waarderen. De eerste biertjes van de dag werden getapt en Kempenerpop kon van start. 

Het gratis festival is na twee jaar afwezigheid weer terug. Kleinschaliger van opzet en zonder namen als Bang Bang Bazooka, Peter Pan Speedrock en Kensington. Maar wél met lokaal en regionaal talent op de twee podia. Met crowdfunding is een groot deel van het evenement gefinancierd en onder een aangenaam zonnetje was er op het festivalterrein aan de Julianalaan genoeg te beleven. 

'Unplugged'

Dat een aardlekschakelaar een zeer belangrijk onderdeel van een elektrotechnische installatie is, bleek 's middags rond een uur of vier, want toen viel alle stroom weg. Sponsor Marco Burgering en zijn gezelschap vonden dat niet eens zo erg: ,,Het gaf wel een speciaal sfeertje en op Woodstock was dat destijds toch ook zo? We konden in ieder geval lekker met elkaar doorkletsen." En hij neemt nog een slok van zijn speciaal 'Kempenerhopbiertje'.

Een akoestisch 'noodoptreden' van Bo Collaris en Lieke Neeleman, die nummers van Bruno Mars improviseerden, maakte een eind aan de stilte en na een uurtje zorgde Embrace the Waves weer voor de goede vibes. 

Helma Henkes bezoekt het festival al voor het tiende jaar: ,,Ik heb hier vaak als vrijwilligster meegeholpen en vond het altijd heel leuk. Vandaag zie ik weer veel oude bekenden en natuurlijk heb ik vanmiddag naar een optreden van mijn dochter Loes gekeken. Samen met haar vriendinnen van basisschool De Drijfveer danste ze op 'Animals' van Martin Garrix." 

Ralf Collaris van de organisatie is op het einde van de avond tevreden: ,,Dit was de try-out voor de komende jaren en natuurlijk, alles kan altijd anders en beter. Maar we kunnen nu alleen maar groeien. Dit is een écht feestje voor het dorp. En het Kinderplein was een groot succes. Kom, we gaan kijken naar Projekt Rakija en ik neem iets te eten, want dat heb ik vandaag nog niet gedaan."