Volledig scherm
Kiki Neggers uit Aalst © FotoMeulenhof

Kiki uit Aalst helpt mee aan sponsorproject in Zuid-Afrika

AALST/EINDHOVEN - ‘Wie gaat er in 2018 mee naar Zuid-Afrika?’ Alle leerlingen van leerjaar twee en hoger van het Sint-Joriscollege in Eindhoven werden in april vorig schooljaar uitgenodigd te ‘solliciteren’. Er waren twintig plaatsen beschikbaar voor de trip. In samenwerking met de stichting Bambanani organiseert de middelbare school volgende maand een educatieve reis naar Zuid-Afrika. Op 2 februari vertrekt het gezelschap op ‘expeditie’ en Kiki Neggers uit Aalst is erbij. 

„De reis kost 2200 euro en die moet in zijn geheel gesponsord worden. Je ouders mochten niets voor je betalen. Dat begrijp ik wel, want natuurlijk heeft niet iedereen evenveel geld thuis. Je moest ook op een onderscheidende manier kunnen motiveren waarom je mee wilde.” Op de eerste informatieavond, het afgelopen voorjaar, was de gereserveerde ruimte op school veel te klein voor alle potentiële Afrika-gangers en hun ouders. Daarna nam de belangstelling wat af, want niet iedereen wilde het geld zelf bijeen brengen of koos toch liever voor een schoolreisje Rome. 

Quote

Alle leerlingen die meegaan hebben hun 2200 euro inmiddels bij elkaar geschar­reld

Wouter van den Berg, docent aardrijkskunde en initiatiefnemer van de reis

Kiki nam, ter promotie van zichzelf, in Dierenpark Emmen een filmpje op. En hoewel het er later niet van kwam om de sportdag te organiseren die ze in het filmpje aankondigde -‘veel te veel werk’-, stond haar naam een maand later wel op het lijstje uitverkorenen. Wouter van den Berg is docent aardrijkskunde en initiatiefnemer van de 15-daagse reis. „We willen de leerlingen een mooie levenservaring bezorgen door hen een mix van natuur, cultuur, ontwikkelingswerk en educatie aan te bieden. De mensen mopperen weleens op de onverschillige en niet betrokken jeugd, maar onze leerlingen willen hun steentje graag bijdragen aan Bambanani. De stichting is bekend in de regio en geeft kinderen uit de onderste klasse van de Zuid-Afrikaanse samenleving de kans om goed onderwijs te volgen.” 

Kiki wil na de HAVO ‘Social work’ gaan studeren en ziet de reis ook als een voorbereiding op haar professionele toekomst : „Bambanani heeft diverse projecten opgezet die we tijdens deze reis gaan bezoeken. We zijn te gast bij verschillende Zuid-Afrikaanse scholen, we helpen mee om voedseltunnels en een schooltje te bouwen en we gaan bomen planten. Misschien kan ik er straks ook stage lopen.” Als de scholieren er dan tóch zijn, gaan ze ook een paar dagen op safari. „Daar laten ze graag een keer de carnaval voor schieten”, zegt Van den Berg met een lach en besluit trots: „Alle leerlingen die meegaan hebben hun 2200 euro inmiddels bij elkaar gescharreld.”

Volledig scherm
Kiki Neggers © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement