Vuilnis in de Companulalaan wacht op de afvalfiets.
Volledig scherm
Vuilnis in de Companulalaan wacht op de afvalfiets.

Komt er een einde aan overvolle containers in Waalre?

WAALRE - De gemeente Waalre zette onlangs in Aalst een onderzoek uit naar de ervaringen met de 'afvalfiets'. Sinds september 2016 koerst deze door een proefwijk in de Voldijn-oost en haalt daar keukenafval, luiers, oud papier en PMD op.

Gemiddeld 80% van de geënquêteerden blijkt tevreden over de inzamelmethode. Door de positieve feedback wil het college van B&W de gemeenteraad voorstellen om het inzamelsysteem van de afvalproef in heel Waalre in te voeren

Anneke van Slageren uit de Gestelsestraat vindt dat een prima idee: „Wij waren vrij snel gewend aan het scheiden van al het afval. Soms twijfel ik nog wel eens aan wát ik wáár in moet gooien, maar dat gaat dan gewoon bij het restafval. Mijn zus woont in Best en daar hebben ze veel verschillende bakken om het afval te scheiden. Daar komt ook elke keer nog een vrachtauto door de straat; dan vind ik zo’n fiets voor het milieu toch veel beter.” Karin Verberne uit de Bolderiklaan is het daar van harte mee eens. Ze vind alleen de afstand naar de stort wat bezwaarlijk: „Ik heb bijna een tank leeg gereden om de stort te vinden. Ik meende eerst dat deze op de Raadhuisstraat zat, maar ik moest helemaal naar Veldhoven op en neer.” 

Die afstand vinden veel mensen in de proefwijk bezwaarlijk, maar dat ritje geldt natuurlijk voor iedereen die in Waalre woont. Stephan Govers, ook uit de Bolderiklaan, heeft daar wel een idee bij: „Zet 1 of 2 keer per maand op een aantal plekken in de gemeente een container neer. Bijvoorbeeld bij de Jumbo, Albert Heijn en op het veldje bij de Leemerhoef. Daar kunnen mensen dan hun grotere spullen kwijt. Er moeten natuurlijk geen hele bankstellen naar toe, maar dan hoeven ze niet voor 3 kapotte borden naar Oers te rijden.” Johan Wijn, uit dezelfde straat, is iets sceptischer: „Hoe willen ze aan al die fietsers komen? Drie jaar geleden hebben ze voor veel geld een vuilniswagen gekocht en dan willen ze het ophalen van het huisvuil met een fiets dúúrder gaan maken?” 

Lennard van den Boom woont sinds november in de Laarstraat en weet niet beter dan dat ‘de fiets’ voorbij komt: „Op ons vorige adres hadden we van die grote bakken; deze manier van afval ophalen vind ik op alle fronten veel vriendelijker. Kost me dat elf euro per jaar meer? Dat vind ik geen punt. Die ene euro per maand heb ik er graag voor over om geen vrachtwagen meer door de straat te laten rijden.”

Deel van dit vuilnis in de Bolderiklaan wacht op vervoer naar de stort.
Volledig scherm
Deel van dit vuilnis in de Bolderiklaan wacht op vervoer naar de stort.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement