Mieke de Bus.
Volledig scherm
Mieke de Bus. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Mieke de Bus 'moeder-oma' van goud uit Waalre kreeg lintje

Terug in het nieuwsWAALRE - Mieke de Bus werd dit voorjaar in het zonnetje gezet. Ze kreeg een lintje voor het opvoeden van drie kleinkinderen.

'Zo, zet je me tussen de doden?'' De fotograaf zet Mieke de Bus (81) op een stoeltje naast een sfeervolle lamp en in de buurt van een nostalgisch schilderijtje. Op het kastje, naast de stoel, staan veel lijstjes met daarin foto's van overleden dierbaren. Daar staat natuurlijk ook Peter tussen, Miekes echtgenoot, en haar dochter en schoonzoon, Ingeborg en Cor.

Wat was Mieke verbaasd, die woensdagochtend in april, toen alles zo anders liep dan gepland. ,,Om negen uur zou de mevrouw van Jeugdzorg langskomen. Kitty is zo correct en áltijd op tijd, maar om kwart over negen was ze er nog niet. Ik snapte er niets van en dan die geheimzinnigheid om me heen. Er bleken veel mensen op de hoogte en al eerder stond er een vriendin aan de deur om te vragen hoe het gegaan was. Nog net op tijd realiseerde zij zich dat het hele gebeuren nog moest plaatsvinden. En toen stond ineens de burgemeester in de kamer."

Voeten

Mieke is trots op haar lintje dat boven, goed opgeborgen, in de kast ligt. Tien jaar geleden verhuisden Maarten, Irene en Joris vanuit Zaandam naar Aalst. Mieke's kleinkinderen waren toen 10, 8 en 7 jaar oud en kwamen bij hun oma wonen, nadat hun beide ouders waren overleden. Het had nog heel wat voeten in de aarde eer het zo ver was. ,,Ik ben drie keer bij de rechtbank geweest om ervoor te pleiten dat de kinderen bij elkaar zouden blijven. Aanvankelijk woonden ze met een ander gezin: dat was zo afgesproken in de Biblebelt-gemeenschap waar ze vandaan komen. Maar van echte liefde was geen sprake en, verspreid over het land, zouden de kinderen door Jeugdzorg elders worden ondergebracht. Ik ben blij dat mijn man dat allemaal niet mee heeft hoeven maken.''

Mieke, die samen met haar echtgenoot ruim dertig jaar lang restaurant/croissanterie De Bus aan de Nieuwstraat in Eindhoven exploiteerde, stond op haar 71ste weer voor de opvoedingstaak. ,,Ik ben nu een 'moeder-oma': streng als een moeder, maar ik verwen ze ook als oma. We zijn een gewoon huishouden en de kinderen slaan hier ook met de deuren als ze iets niet zint, maar het is hier ook gezellig. Ik heb nog een kleindochter van zes jaar: als die hier is, wil ze nooit naar huis. Het gaat goed met ons allemaal."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement