Volledig scherm
De vernieuwde verkeerssituatie rondom de Markt in Waalre. © Jean Pierre Reijnen

Nieuwe Markt Waalre nog even wennen

WAALRE - Al snel na het auto-ongeval van vorige week op de Markt in Waalre uitten enkele inwoners op sociale media kritiek op de nieuwe inrichting van het dorpshart. De situatie zou onveiliger zijn geworden, klinkt het.

Een vrouw reed in de nacht van woensdag op donderdag om 01.00 uur tegen een boom. De brandweer moest haar uit de auto bevrijden. Ze werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie had de vrouw naar alle waarschijnlijkheid te veel gedronken.

Bewoners hadden al voorspeld dat de verkeerssituatie onveiliger zou worden, meldde een inwoner op Twitter. ‘Het is absoluut onveiliger geworden, vooral voor fietsers’, haakte een raadslid aan.

De gemeente is het daar niet mee eens. ,,Een nieuwe situatie is altijd even wennen, maar de gewijzigde situatie is duidelijk zichtbaar”, zegt een woordvoerster.

Er staan waarschuwingsborden die het verkeer wijzen op de nieuwe situatie en werk-in-uitvoeringsborden met een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur.

Pavle Petrovic heeft vanuit zijn sportschool Circles Waalre perfect uitzicht op de splitsing met de Burgemeester Uijenstraat. Hij ervaart de nieuwe situatie niet als problematisch. ,,Vooral mensen uit het dorp die gewend waren aan het rond de Markt rijden, moeten wennen. Sommige mensen gaan nog steeds voorsorteren, dat kan nu natuurlijk niet meer.”

Vanuit de Willibrorduslaan komt een vrachtwagencombinatie gereden. Die moet eerst wachten op tegenliggers en vervolgens wacht het verkeer van de andere kant tot hij de bochten genomen heeft. Geen centje pijn.

Blikvanger

Ideaal? Nee, vindt Hans Daris van café De Wolderse Wever aan de Markt. ,,Maar onoverkomelijk is het ook niet. Kijk, met zwaar verkeer is het wel lastig en voor fietsers is het smal, daardoor moeten de mensen wat vaker op elkaar wachten. Van de andere kant zie je nu al dat de gemiddelde snelheid erdoor omlaaggaat. De Markt is natuurlijk de blikvanger van het dorp, maar andere kruisingen, zoals de Molenstraat met de Werenfriedstraat, zijn zeker zo onoverzichtelijk en daar gaat het ook goed. Ik denk dat we de mensen even tijd moeten geven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie”, besluit hij zijn betoog.

De vernieuwde Markt in Waalre wordt op maandag 19 maart opgeleverd. Op zondag 8 april tijdens het tweedaagse evenement Spring! volgt de officiële opening door burgemeester Jan Brenninkmeijer.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement