Het Klooster in Waalre.
Volledig scherm
Het Klooster in Waalre. © jurriaan balke

Nog één plan over voor Klooster in Waalre

WAALRE - In het plan dat Het Klooster toekomst moet geven, is zowel ruimte voor Waalrese verenigingen als maatschappelijke doeleinden. Het college beslist binnenkort of ze het idee haalbaar vindt. De gemeenteraad velt 5 juni haar oordeel. Details zijn nog niet bekend, net zo min als wie de initiatiefnemer is. De gemeente wil nog niets over het plan kwijt. Ook al lopen de onderhandelingen nog, de gemeente wil in ieder geval regelen dat Het Klooster na de zomerstop open is tot 1 januari.

Het idee past in ieder geval 'optimaal bij de eisen en wensen voor de toekomst van het Klooster', laat de gemeente in een nieuwsbrief weten. De werkgroep - bestaande uit zowel ambtenaren als verenigingsmensen - die de plannen beoordeelde, zag tijdens gesprekken met de indieners dat veel ideeën op elkaar leken of beschouwde ze als onhaalbaar. Daarop haakten meerdere initiatiefnemers af. Enkele overgebleven plannen zijn uitgewerkt maar moeten het vooralsnog afleggen tegen het idee dat het college dinsdag beoordeelt. Dat lijkt een formaliteit aangezien burgemeester Brenninkmeijer voorzitter is van de werkgroep.

'Ontzettend blij'

De verenigingen die het dorpshuis gebruiken, moeten het vooralsnog met weinig duidelijkheid doen, maar het geluid dat er plek blijft voor hun activiteiten stemt ze tevreden. ,,Met wat bekend is gemaakt, zijn we ontzettend blij", zegt Henry Karsmakers van Harmonie Juliana. ,,Wat er gaat gebeuren is onduidelijk. Dat het open blijft wel." Ook de Seniorenvereniging Waalre is positief, zegt voorzitter Harrie de Greef, tevens lid van de werkgroep. ,,We zijn zeer tevreden."

Het is niet ondenkbaar dat verenigingen een keer moeten slikken als ze het definitieve plan straks zien. Burgemeester Brenninkmeijer zei in maart immers al dat er mogelijk meer flexibiliteit van de clubs wordt verwacht. Misschien krijgen ze hun ruimte op andere dagen dan ze gewend zijn of worden de tarieven iets verhoogd. Ook moeten de verenigingen mogelijk meer zelf gaan regelen. Volgens De Greef is dat laatste deze week al besproken met de verenigingen en werd daar positief op gereageerd. ,,Er was brede bereidheid."

Dorpshuis Het Klooster en de verenigingen kwamen in de knel nadat Lumens afgelopen najaar de huurovereenkomst van tien jaar al na een jaar opzegde. Per 1 juli trekt de welzijnsorganisatie zich terug.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement