Volledig scherm
© stock.xchng

Onderzoek naar vuurwerkverbod in Waalre

WAALRE - Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een vuurwerkverbod in de gemeente Waalre. Daar vroeg een nipte meerderheid van de gemeenteraad gisteravond om. Door te rade te gaan bij de inwoners moet duidelijk worden of Waalre op een verbod zit te wachten en of het verbod te handhaven en te betalen is. 

Het verzoek was een initiatief van GroenLinks, ZW14 en de PvdA. De partijen vinden de volkstraditie met oud en nieuw niet opwegen tegen de negatieve effecten.

In juli kwam het verzoek er nog niet door. Acht raadsleden stemden voor en acht stemden tegen. Door afwezigheid van een raadslid was het 'gelijkspel' mogelijk. Nu was er een nipte meerderheid van één stem.

Onder meer het CDA stemde gisteravond tegen. ,,Er is al een verbod op afsteken van vuurwerk voor 18.00 en na 02.00 uur. Dat is nu al niet te handhaven", zei Suzan van de Goor. Een eventueel verbod zou tevens betekenen dat je de handhavers dwingt op oudejaarsavond te werken. ,,Daar heb ik moeite mee. En het kost geld. Dat heeft het CDA er niet voor over. Ook niet voor het onderzoek."

Jo Claessen (AWB) ging akkoord met het onderzoek, maar: ,,Dat betekent niet dat wij daarna voor een verbod op vuurwerk zijn."