Vuilnis in de Campanulalaan wacht op de afvalfiets.
Volledig scherm
Vuilnis in de Campanulalaan wacht op de afvalfiets.

Oppositie Waalre wil in remmen afvalfiets knijpen

WAALRE - De Waalrese oppositiepartijen laten zich niet eenvoudig overtuigen. Hun vragen over het invoeren van de afvalfiets waren talrijk en erg gericht op details.

Spelen we criminelen niet in de kaart met de afvalfiets? Het was een van de meest originele bedenkingen tegen het plan om in heel Waalre met fietsen huisvuil in te zamelen. Raadslid Bert Links (ZW14) vreest dat inbrekers aan de huisnummers op de containers kunnen zien welk adres geen huisvuil aan straat zet. Ontbreekt een nummer meerdere keren dan is dat gezin mogelijk op vakantie en makkelijk doelwit.

Ook de witte containers waren reden voor kritiek van verschillende raadsleden uit de oppositie op social media. Daarin moeten Waalrenaren namelijk hun incontinentieluiers deponeren, meenden de criticasters. Aan de huisnummers op de container zien al je buren dat privacygevoelige aspect van je leven, stelde Joke Beuger (GroenLinks). De luiers blijken echter in de groene tuinafvalbak te mogen worden gedumpt, juist vanwege het privacyaspect.

De afvalfiets was bij de introductie in 2016 nog goed voor mooie krantenkoppen. Nu de proef omgezet lijkt te gaan worden in beleid, krijgen de nodige raadsleden hun bedenkingen. Het komt ineens wel erg dichtbij, lijken ze te denken. Honderd vragen kregen Wethouder Paul van Liempd en zijn ambtenaren de afgelopen week op hun bord. Sommige waren relevant: hoe zijn de kosten van bijna negen ton opgebouwd. Is er voor afval uit Aalst geen beter afleverpunt dan de gemeentewerf? Antwoord van de gemeente: nee, dat is onderzocht. Trekt het vaker aan straat zetten van afval geen ongedierte aan? Antwoord van de gemeente: frequent inzamelen, komt de hygiëne juist ten goede.

Verkeer

Andere vragen waren op z'n zachtst gezegd minder van belang: hindert de stilstaande vuilnisfiets het overige verkeer niet? Antwoord: dat doet de vuilniswagen nu ook. Wordt er gezorgd voor weerbestendige kleding voor de fietsende vuilophaler? Antwoord: ja, dat is nu ook het geval. Is de fiets goed verlicht? Antwoord: bij de proef bleek de verlichting voldoende.

Verbeterpunten zijn er zeker, hoorde de raad gisteravond tijdens de informatiebijeenkomst. Het beetje keukenafval dat in de groene bak belandt, voorkomt dat de composteerder het tuinafval kan verwerken. Dat moet beter.

Ook de spullendoos met materiaal voor de Kringloopwinkel wordt nog niet juist gebruikt. Wethouder Paul van Liempd meent dat het plan - in ieder geval in de coalitie - op voldoende steun kan rekenen. Het staat volgende week weer op de agenda.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement