Volledig scherm
© Bert Jansen

'Overvaller' Waalre zelf het bangst

WAALRE -  Een straatroof en een overval op een friettent klinken behoorlijk beangstigend. Maar in Waalre bleek de overvaller zelf het meeste bang. Zijn 84-jarige slachtoffer sprak hem bestraffend toe, de frietbaas lachte de jongeman rondweg uit en liep naar zijn samoerai-zwaard. 

Het ging maart vorig jaar niet goed met het Eindhovense stelletje Danny van V. (23) en Sharona V. (21). Ze zochten onderdak in het Van der Valkhotel maar na een paar dagen was het geld echt op en stonden ze op straat. Ze konden geen kant uit. Vandaar dat ze aan een overval dachten. op 4 maart liepen ze een hele tijd door Waalre. Ze gingen naar de Action, de Jumbo en de Timco maar overal hingen camera's.  

Opvoeding

Friettenten hebben ook cash en dus gingen ze naar de bekende cafetaria 't Pleintje. Daar liep net een 84-jarige man naar buiten, die zijn portemonnee in zijn zak stopte. Danny sprak hem aan, eiste geld en had, volgens de man, een ijzeren staaf in zijn hand. De Waalrenaar werd boos. 'Zo ben je toch niet opgevoed', zei hij maar trok toch opnieuw zijn knip en gaf zes euro. Danny vluchtte snel weg naar de verderop wachtende Sharona. De man was  veel groter dan hij verwachtte en Danny was blij dat hij er zonder kleerscheuren van af kwam.

Maar met zes euro kom je niet ver en na twijfelen ging hij, op aandringen van Sharona, de friettent zelf binnen. Weer vroeg hij geld en legde een mes op de toonbank. De frietbaas lachte hem in zijn gezicht uit en liep naar achteren. Danny zag daar een zwaard hangen en koos opnieuw het hazenpad. Sharona stond klaar met een vluchtfiets en weg waren ze.

Dankzij camerabeelden -inclusief het lachen- werden ze snel opgepakt. En zo zaten ze, opnieuw trillend, in de rechtbank. Een psycholoog vond Danny verminderd toerekeningsvatbaar en de reclassering adviseerde taakstraffen. Hoewel officier van justitie Paul Visser zo maar 22 maanden cel  kon eisen ('dit zijn echt heftige zaken, beide slachtoffers dromen er nog van'), ging ook hij voor taakstraffen. Het was voor Danny beter om te werken dan te zitten en daar is dus ook de samenleving mee geholpen. Hij moet 240 uur aan de bak, Sharona als jonge moeder 200.

Duw

Advocate Marlieke van de Laar vond echter dat hij Sharona te zwaar aanpakte als medepleger, eigenlijk stond ze er bij en keek er naar. Volgens Visser had zij Danny de beslissende duw gegeven. Pleitster Lily van Poucke zag helemaal geen overval: Danny 'vroeg om geld' en de bejaarde man 'gaf dat gewoon'. Dat er een staaf in het geding was, kon niet worden bewezen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement