Raadhuis Waalre uit as herrezen op plek van de brand

VIDEOWAALRE - Het was een regelrechte aanslag. Gemaskerde mannen ramden op 18 juli 2012 twee auto's het gemeentehuis van Waalre binnen en staken ze daarna in brand. Het monumentale pand ging in vlammen op. Verdachten waren er genoeg, veroordeeld werd niemand. 'Een aanval op de democratie', spraken politici voor de camera. Het antwoord op die 'aanval' is nu bijna klaar. Op 29 december verhuist de gemeente Waalre terug naar de plek aan het Lisseven waarvan ze vijfenhalf jaar geleden zo bruut werd verjaagd.

Raadhuis Waalre uit as herrezen.
Volledig scherm
Raadhuis Waalre uit as herrezen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Trots verdringt nu in Waalre de herinnering aan die ellendige zomernacht. Eigenlijk hebben ze ons een cadeautje gegeven, merkt een ambtenaar al wandelend door het nieuwe gebouw op. Zonder de brand had Waalre nu niet dit mooie, hagelnieuwe gebouw gehad. Het oude pand had z'n charme en geschiedenis, maar daar tegen stond een lelijke aanbouw uit de jaren zeventig met stookkosten die de pan uit rezen. Een deel van de monumentale muren en vormen die het oude raadhuis typeerden, staan overeind en bepalen nog steeds de uitstraling.

Maar binnen is alles anders, en niet alleen veel duurzamer. De kruip-door-sluip-door-indeling met kleine kamertjes en oude gangen is verruild voor hoge, open ruimtes met veel lichtinval. De jaren zeventig lijken verder weg dan vier decennia.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Natuursteen

Inwoners die voor een paspoort komen, bezoekers van een culturele voorstelling of biebleden wandelen binnen via een met natuursteen beklede hal. Zittend voor de open haard vlakbij een olijfboom kunnen ze wachten op de ambtenaar of hun voorstelling. De boom is echt, de haard digitaal met vlammen van pixels. In de hal helpen ambtenaren inwoners straks aan grote tafels met uitzicht op het Lisseven. Even verderop, richting Aalst, begint de bar van het grand café. Welk bier er zal worden getapt, is nog onbekend. In de wandelgangen leek het een ambtenaar beter om gezien de recente geschiedenis niet te kiezen voor Brand.

In het plafond zijn zonnecellen in glas verwerkt. Overal in de openbare benedenruimte en het grand café zijn boekenkasten van de bibliotheek weggewerkt in wanden. De toneelzaal achterin het gebouw is op te delen in twee ruimtes. In de raadszaal annex bruidszaal in het oude deel is in de afrondende fase te zien hoe de originele buitenmuren en een laag pur de zestig centimeter dikke schil vormen. De pur moet tevens eventuele restjes brandlucht smoren. ,,Al heb ik nooit iets geroken", zegt projectleider Joep Lafarre. Ruim zeshonderd zonnepanelen op het dak, triple glas, muren als van een kasteel, een warmte-koude-systeem, bewegingssensoren en overal LED-verlichting. Het maakt van het Waalrese gemeentehuis 'het enige rijksmonument in Nederland met nul op de meter'.

Flexibel

Boven huizen de ambtenaren en bestuurders en is alles ingericht op flexibel werken. Zelfs burgemeester Jan Brenninkmeijer kan een stagiaire in z'n hoekkamer aantreffen als hij onverwacht op de Koningin Julianalaan verschijnt.

Een ultramodern nieuw gemeentehuis dus, maar hoe lang heeft Waalre dat eigenlijk nog nodig? De discussie over herindeling en samenvoeging met Eindhoven zal vroeg of iets later wel weer concreet worden. Als kleine gemeente is Waalre in vele opzichten al vergroeid met de grote broer. Toch is de 9,3 miljoen euro die de bouw kost geen weggegooid geld, zegt projectleider Lafarre. Het nieuwe gebouw bespaart de gemeente jaarlijks een ton door lagere energielasten en - de inkrimping van gemeenschapshuis 't Hazzo meegerekend - een halvering van de vierkante meters. Alleen de buitenmuren en pilaren staan vast. Het maakt in de toekomst ook kantoorruimtes of appartementen mogelijk. ,,Het is een heel eenvoudig gebouw."

Of de Waalrese politieke partijen het bekende gesteggel in het huurpand aan Laan van Diepenvoorde achterlaten en het in de nieuwe raadszaal straks vaker eens zijn, moet nog blijken. Door de ruimte tevens als bruidszaal te gebruiken, zal toch regelmatig een volmondig 'ja, ik wil' weerklinken tussen de maagdelijk wit gestucte muren in het hoge monumentale deel van het gebouw. Een gebouw dat nog vóór de officiële ingebruikname al een beladen geschiedenis heeft. 

Volledig scherm
© Paul Raats
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement