Volledig scherm
Ratten in Waalre © Patrick Wiercx

Raadslid Waalre over ratten: Het barst van die beesten

WAALRE - Raadslid Tiny van Tongeren spreekt van een rattenplaag in Waalre en wil dat de gemeente ingrijpt.

Het Waalrese raadslid Tiny van Tongeren is verrast door zijn eigen rattenactie. Tot vrijdag had hij maar liefst 31 meldingen uit 23 straten ontvangen. ,,Het barst werkelijk van die beesten in Waalre", zegt hij. ,,Ik vermoedde dat het er nogal wat waren , maar zo veel had ik niet gedacht." 

Actie
Twee weken geleden kondigde hij zijn actie aan. Waalrenaren die ergens een rat zagen, konden dat bij hem melden. Hij nam er twee maanden de tijd voor en zou dan kijken of er wat gedaan moet worden. 

Maar die tijd neemt hij niet meer. Hij heeft een vracht aan reacties gekregen. ,,Elke dag ben ik gebeld en gemaild. Ik denk niet dat het daar bij blijft." In overleg met zijn partij, de fractie Aalst Waalre Belang (AWB), heeft hij een initiatiefvoorstel op papier gezet. Die roept het college op om de rat in de gemeente in het belang van volksgezondheid en leefbaarheid te bestrijden. Van Tongeren vraagt Waalre daar ook geld voor vrij te maken.

Welzijn
De gemeenteraad moet zijn voorstel dan wel steunen. AWB maakt geen deel uit van het coalitie. Het is daarom maar de vraag of dat lukt. Van Tongeren: ,,Ik weet niet of die steun er is, maar ik hoop van wel. Die beesten moeten weg. Het is voor het welzijn van de inwoners van Waalre."

Als er niks gebeurd, is het nog maar de vraag wat de consequenties voor Waalre op langere termijn zijn, is zijn stelling. ,,Die beesten fokken dat het barst. Dit is geen probleem dat je als gemeente kunt verwaarlozen."

Wat hem opvalt is dat de meldingen zich niet concentreren in een bepaald deel van de gemeente. ,,Ze komen zowel uit Waalre-dorp als oud-Aalst, maar ook uit de Voldijn. Alleen van het nieuwere  deel van Ekenrooi hoor ik niks. Het kan best zijn dat het daar minder is."

Bestrijden
De gemeente gaf hem enkele weken terug nog als antwoord dat het bestrijden van ratten op particulier terrein geen gemeentelijke taak is. ,,Met die reactie hoeft het college nu niet meer mee aan te komen", aldus van Tongeren. 

,,Het is een collectief probleem. Het aantal meldingen is zo groot, dit is een plaag. De gemeente moet hier proactief in zijn en niet wachten tot één inwoner weer eens een melding doet. De bestrijding van dit probleem kun je niet aan individuele inwoners overlaten. Ratten maken heus geen onderscheid tussen particulier terrein en openbare ruimte."

Volledig scherm
Ratten in Waalre © Patrick Wiercx