Volledig scherm
Een rat die werd gevangen in Waalre. © ED

Raadslid Waalre start actie 'Meld een rat'

WAALRE - Waalre doet niks tegen de vele ratten die gesignaleerd worden in de gemeente.

Het Waalrese raadslid Tiny van Tongeren (Aalst-Waalre Belang) gooit het over een andere boeg. Hij is zeer teleurgesteld dat Waalre niets onderneemt tegen de vele ratten in de gemeente. Hij gaat daarom in een eigen actie bijhouden hoeveel ratten er de komende twee maanden gesignaleerd worden. ,,Mensen mogen mij mailen. Het is gewoon een probleem voor veel inwoners."

Van Tongeren hoopt met het resultaat de gemeente te kunnen aansporen actie te ondernemen. Vorige week maakte hij in deze krant gewag van een rattenplaag in Waalre. Hij kreeg na dat eerste artikel tientallen reacties. Die kwamen per mail, telefonisch en per brief. Ook kreeg hij foto's toegestuurd van ratten die gevangen waren. De klachten kwamen zowel uit Aalst als uit Waalre-dorp. 

Volledig scherm
© ED

Het raadslid heeft ook schriftelijke vragen over de rattenplaag gesteld en heeft daar antwoord op gekregen. Het college vindt dat Waalrenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ratten op hun eigen perceel. De gemeente treedt pas op als een rat zich in de openbare ruimte bevindt. 

Inwoners zijn geneigd bij de gemeente aan te kloppen, omdat die verantwoordelijk is voor de volksgezondheid, zo stelt de gemeente. 'Die komt pas in het gedrang wanneer een ongedierteplaag zich dusdanig verspreidt dat een hele wijk geconfronteerd wordt met risico's op ziekten, zoals de ziekte van Weil', schrijft het college. 

Volledig scherm
Van Tongeren kreeg foto's toegestuurd van ratten die gevangen waren. De klachten kwamen zowel uit Aalst als uit Waalre-dorp. © ED

'Moment voor zijn'
Van Tongeren vindt dat maar een zwak verhaal. ,,Het college zegt: zoek het maar uit, mensen. Als de wijk krioelt van de ratten, dan ondernemen we misschien iets. Ja, dan is het te laat. Dat moment moet je juist voor willen zijn", vindt het raadslid. 

Hij constateert dat het onderwerp ontzettend leeft bij de inwoners. ,,En wat is dat nou voor antwoord van het college? Als een rat bij iemand in de tuin loopt, heeft hij daarvoor toch eerst door het openbaar gebied gelopen?" 

Op het mailadres m.tongeren281@upcmail.nl kan Tiny van Tongeren op de hoogte gebracht worden. ,,Je zult bij moeten houden hoeveel er gezien worden en waar precies. Als niemand dat doet, doe ik dat zelf wel", aldus Van Tongeren.

Valkenswaard e.o.