Volledig scherm
© Thinkstock

Ruim vierduizend zonnepanelen in Waalre

WAALRE - Op het veld van de voormalige honkbalclub in Waalre-dorp worden komend jaar 4160 zonnepanelen geplaatst. De hoeveelheid elektriciteit die daarmee jaarlijks wordt opgewekt, is genoeg voor 320 huishoudens.

De gemeenteraad moet 7 december nog instemmen met het plan. Maar tijdens de commissievergadering bleek dat dat slechts een formaliteit is.

Subsidie

Vierhonderd van de ruim vierduizend zonnepanelen moeten via coöperatie WEL beschikbaar komen voor Waalrenaren. De gemeente zoekt een bedrijf om het terrein met de 4160 panelen te beheren. De aanleg van het veld gaat 1.250.000 euro kosten. Als alles goed gaat, levert het de gemeente verspreid over 25 jaar zo'n 375.000 euro op. Daarvoor moet begin 2018 wel aan een belangrijke voorwaarde worden voldaan: Waalre moet een landelijke subsidie binnenslepen. De kosten van het opwekken van de stroom liggen - met zeven cent per kilowattuur - immers nog altijd fors hoger dan de opbrengst van drie tot vier kilowattuur. Wordt de subsidie niet toegekend, dan wordt het project uitgesteld en in het najaar een nieuwe poging gedaan. De overheid stelt zoveel geld beschikbaar voor dit soort initiatieven dat de gemeente de gemeenteraad meldde dat de subsidie wel in orde komt. Het zonnepanelenveld zal dan in de tweede helft van 2018 aangelegd worden.

Enkele raadsleden vroegen zich af waarom voor het plan juist die locatie is gekozen. Gerard Lammers (ZW14) wilde weten waarom er geen huizen worden gebouwd. ,,Later kunnen de zonnepanelen op die daken worden gelegd." Volgens wethouder Paul van Liempd bekeek de gemeente meerdere plekken, maar voldeed er om verschillende redenen niet een: te klein, te veel schaduw, te duur om aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk of al gereserveerd voor natuur of woningbouw. Het voormalige honkbalveld was 'de meest kansrijke plek'.

Donderdagavond moet blijken hoeveel animo er is vanuit Waalrenaren zelf. Dan vindt vanaf 19.30 uur een informatieavond plaats in Het Klooster.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement