De 8-jarige Jonah de Lang leeft zich flink uit bij speeltuin de Klimbim in Waalre. Eigenlijk is Jonah hét voorbeeld waar het bij de SIRE-campagne om draait: een jongen moet ravotten.
Volledig scherm
De 8-jarige Jonah de Lang leeft zich flink uit bij speeltuin de Klimbim in Waalre. Eigenlijk is Jonah hét voorbeeld waar het bij de SIRE-campagne om draait: een jongen moet ravotten. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Sire-campagne over jongens maakt tongen los: 'Geef ze het idee van vrijheid'

VideoWAALRE - Jongens hebben meer ruimte nodig voor echte jongensdingen. Ze worden teveel afgeremd en dat schaadt hun ontwikkeling, zo stelt de recente Sire-campagne. "En de meisjes dan? Moeten zij per se met poppen spelen?" We peilden meningen bij speeltuin de Klimbim in Waalre.

Twee wc-deuren bij de Waalrese speeltuin de Klimbim zitten op slot. Een kwajongensstreek. Van binnenuit op slot gedaan en vervolgens zijn de knulletjes over de deur geklommen. "Daar moet je iets van zeggen natuurlijk, maar er zeker niet te zwaar aan tillen. Het zijn jongens, die moeten zich lekker kunnen uitleven." 

Vies
De speeltuinmedewerker Theo van den Bergh uit Waalre vindt de discussie die is opgelaaid naar aanleiding van de Sire-campagne niet verkeerd. "Maar dan niet specifiek voor jongens, ook voor meisjes. Je moet de kinderen een beetje sturen natuurlijk maar ik zie dat ouders soms wel overdreven voorzichtig zijn. Een meisje was hier vorige week met haar oma. Ze heeft uren in de zandbak gespeeld. Haar moeder laat dat normaal niet toe omdat ze dat vies vindt. En ja, op het einde van de dag zat het kind volledig onder het zand. Maar is dat erg?"

Quote

Ik zie dat ouders soms wel overdreven voorzich­tig zijn

Speeltuinmedewerker Theo van den Bergh

De vrijwilligers bij de Klimbim zien dagelijks honderden kinderen spelen. Bij de jongere kinderen is er nagenoeg geen verschil tussen jongens en meisjes. Wel komen relatief meer meisjes voor een pleister. "Vooral in het voorjaar, als ze allemaal voor het eerst teenslippers dragen. Dan stoten ze zich en begint het te bloeden. Bij de jongens gebeurt dat niet, die dragen schoenen. Het verschil wordt wel duidelijk vanaf groep 7 en 8. De meisjes gaan direct in een hoekje zitten met hun vriendinnen, tegenwoordig veelal met hun telefoons. De jongens gaan gewoon lekker spelen, die gaan een jaar langer mee", grapt Van den Bergh.

Ravotten
De 8-jarige Jonah de Lang is met zijn broertje, vader en moeder op bezoek bij opa Paul, ook vrijwilliger bij de Klimbim. Hij is bezweet van het rennen en klimmen. Zijn gezicht, armen en benen zitten vol zand en zwarte vegen. "We hebben drukke baasjes, zeker Jonah. Die gaat maar door, kent geen grenzen. We moeten hem daarom soms wel wat afremmen, maar verder laten we hem toch vooral kind zijn. Dus 's middags gaan de buitenspeelkleren aan en is het ravotten geblazen" vertelt moeder Lud de Kock.

Verbanddoos
Nel de Koning en haar man zijn met hun twee kleinkinderen bij de Klimbim. Ze letten goed op, van een afstandje. "Maar dat is toch vooral omdat het niet je eigen kind is. Met onze eigen kinderen en in mijn eigen jeugd was het wel anders. Toen speelden we op straat en we hadden thuis gewoon een goedgevulde verbanddoos. Nu draait het bijna alleen nog maar om die schermpjes", zegt haar echtgenoot. Nel kijkt naar het klimrek waar een moeder haar kroost nauwlettend in de gaten houdt. "Als er zo op ze gelet wordt, vallen ze misschien nog wel eerder. Het is juist de kunst de kinderen het idee van vrijheid te geven. Spelenderwijs en met vallen en opstaan leren ze toch het meest. Dat wil niet zeggen dat je ze niet mag beschermen. Fietshelmpjes en polsbeschermers bij het skaten, zijn daar goede voorbeelden van. Maar dat geldt voor alle kinderen, ik vind het vreemd dat de focus nu ineens zo op de jongens ligt. Moeten we dan tegen meisjes zeggen dat ze per se met poppen moeten spelen? Laat ze gewoon kind zijn."

ZIE OOK:

Laat jij je jongen wel genoeg een jongen zijn?

Kritiek op nieuwe SIRE-campagne: 'oubollig en ronduit schadelijk'