Volledig scherm
Sloop villa De Bleeck in Waalre waar in oktober 2016 een felle brand uitbrak door een hennepkwekerij. © Jean Pierre Reijnen

Sloop gestart van verwoest henneppand van statushouder Waalre

WAALRE - De sloop van de woning van een Syrisch vluchtelingengezin uit Waalre waar in oktober 2016 brand woedde, is dinsdag gestart. Na de felle brand bleek dat de vader van het gezin met zes kinderen een hennepkwekerij in het huis aan de Bleeck had aangelegd. Die had de brand veroorzaakt. 

Het incident leidde tot veel reacties. Niet alleen vanwege de hennepkwekerij, maar ook omdat het gezin gehuisvest was in een pand van een half miljoen euro.

Het perceel van 1800 vierkante meter is van de gemeente en wordt als twee bouwkavels verkocht. Het noordelijke is daar nu al geschikt voor. De grond gaat dit najaar in de verkoop. Voor het zuidelijke deel moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Verkoop daarvan start naar verwachting volgend jaar.

Flinke knal

In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 oktober hoorde een buurvrouw aan de Bleeck, vlakbij Het Gat van Waalre, om 02.45 uur een flinke knal. Direct zag ze de vlammen uit het dak slaan. Twee tankautospuiten en een hoogwerker van de brandweer schoten te hulp, maar konden het pand niet redden. Het huis brandde volledig uit. Tijdens het blussen troffen brandweermannen de restanten van een hennepkwekerij aan. De vader van het gezin werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Zijn grote gezin had de woning - waar ze inmiddels ongeveer acht maanden woonden - op tijd kunnen verlaten. Er raakte niemand gewond. De elektriciteit was illegaal afgetapt. De precieze omvang van de hennepkwekerij was door de verwoestende vlammen niet goed vast te stellen.

Luxe huisvesting

Er klonk veel kritiek op het feit dat het gezin - dat een verblijfsvergunning had - door de gemeente in een huis van een half miljoen euro was gehuisvest. Helemaal niet zo vreemd, betoogden toenmalig wethouder José van Dijk en burgemeester Jan Brenninkmeijer. Gemeenten moesten in die tijd veel statushouders een woonplek bieden. En als je als gemeente zo'n huis in je bezit hebt, is het vreemd om andere gemeentes om hulp te vragen, legde Van Dijk uit. Als je zelf panden bezit, moet je ze inzetten, beaamde burgemeester Brenninkmeijer. Het pand aan De Bleeck was een kans om in één klap acht statushouders te huisvesten.

Kinderen

Waalre hielp het gezin na de brand opnieuw aan onderdak terwijl in de regio mensen na het aantreffen van een hennepkwekerij vijf jaar niet bij woningcorporaties mogen huren. 'In het belang van de kinderen' besloot Waalre de familie tijdelijk toch te helpen. Dat het om statushouders ging, leverde hen geen voorrangspositie op, legde Brenninkmeijer destijds uit: „Ze hebben dezelfde rechten als Nederlanders. En er zijn kinderen in het spel. Voor ieder ander hadden we dit ook gedaan.”