Volledig scherm
© Thinkstock

Sportcafé in Waalre smaakt naar meer

WAALRE - Met elkaar kennismaken, van elkaar leren en kijken hoe er meer samenwerking mogelijk is; Waalrese sportclubs willen elkaar meer gaan helpen.

,,Jeetje, wat zijn er veel verenigingen in het dorp waar je geen weet van hebt." Dat zegt Tessa Jansen, secretaris van DVS Hockey, terugblikkend op het eerste sportcafé in Waalre, dat haar vereniging onlangs hield. Daarbij waren alle sportverenigingen in de gemeente uitgenodigd. De opkomst was groot: niet alleen hockey en voetbal waren vertegenwoordigd, maar ook kleinere sporten als handbal, paardensport, kano en jeu de boules. Het doel? Met elkaar kennismaken, van elkaar leren en kijken hoe er meer samenwerking mogelijk is.

Clubs

Het succes van het eerste sportcafé smaakt naar meer. Want clubs hebben meer gemeen dan je zou verwachten, vindt Jansen: ,,Het tekort aan vrijwilligers, last van veranderende regelgeving, toekomstbestendige financiën. Maar ook: hoe ga je om met ouders die zich gedragen als klant en hoe bereik je je doelgroepen?

Waar de aanwezigen het over eens zijn, is dat het plezier van kinderen voorop moet staan. Via het scholenproject Sjors Sportief kunnen kinderen kennismaken met verschillende sportverenigingen in de omgeving. Jansen wil daar nog verder in gaan: ,,Het gaat niet meer om het selecteren van kinderen van 6-7 jaar voor de hoogste teams maar om de leerontwikkeling. Kinderen moeten al zoveel, die prestatiedruk van soms wel vier keer trainen in de week gaat ten koste van het plezier. Tactiek en motoriek zijn ook belangrijke vaardigheden. Kinderen worden daar meer allround van. Als ze dan rond hun twaalfde kiezen voor een sport, dan doen ze dat omdat ze het écht leuk vinden. Van de bond horen we eenzelfde geluid: leid jonge kinderen goed op, met goede trainers. Maar laat ze gewoon bij hun eigen club tot ze een jaar of twaalf zijn en dan begeleiden met een eventuele overstap."

Ook Floris Schoots (D66) ziet kruisbestuiving tussen verenigingen wel zitten: ,,Waarom laat je voetballers niet ook eens kijken bij de kanovereniging en omgekeerd. Je moet niet bang zijn dat je meteen kinderen kwijtraakt. Het is belangrijker dat ze op hun plek zitten."

Tijdens het sportcafé kwam ook samenwerking veelvuldig ter sprake. ,,Het sleutelwoord bij de gemeente is zelfredzaamheid", legt Jansen uit. ,,Dat kunnen we beter als we van elkaar gebruikmaken. Als ik kijk naar het hockey: wij zitten elk jaar drie maanden in de zaal en dan moeten het volleybal en het badminton daar deels voor wijken. Omgekeerd hebben wij een clubhuis dat niet continu wordt gebruikt. Waarom zouden we niet kijken hoe we elkaar kunnen helpen?" Het sportcafé wordt wat DVS betreft in ieder geval een jaarlijks terugkerende activiteit aan het begin van de nationale sportweek.