Volledig scherm
© anp

Statushouders Waalre sneller onderdak

WAALRE - Waalre moet nog vier statushouders huisvesten. De nieuwe taakstelling voor de tweede helft van dit jaar bedraagt tien personen. Dat betekent dat de gemeente de komende maanden op zoek moet naar woonruimte voor veertien personen. 

Daarmee is de gemeente de achterstand van vorig jaar stevig aan het inlopen. Per 1 januari bedroeg die nog 27 personen. Met de dertien die voor het eerste halfjaar van dit jaar ondergebracht moesten worden, stond Waalre voor de taak in de eerste helft van dit jaar voor veertig man woonruimte te zoeken. 

Kwamen er voorheen vooral alleenstaande mannen  als statushouder naar Waalre, in het kader van gezinshereniging zijn dat nu vooral gezinnen. Van de veertig is dat bij 36 personen gelukt. 

De gemeente gaat ervan uit dat de veertien kandidaten in vier woningen gehuisvest moeten worden. Dat doet de gemeente in samenspraak met woningcorporaties en Vluchtelingenwerk. Waalre heeft goede hoop dat de achterstand eind dit jaar in zijn geheel is weggewerkt. 

,,We hebben met gezamenlijke inspanning van alle partners bijna alle statushouders die wachten op plaatsing in Waalre, aan een woning kunnen helpen", zegt wethouder Hanneke Balk in een toelichting. ,,Deze week is een gezin met twee kinderen in een woning van corporatie 'Thuis gaan wonen. ,,Door de intensieve samenwerking van alle partners is de achterstand teruggebracht tot vier personen en met de nieuwe taakstelling veertien. Ik ga ervan uit dat voor allen een passende woning gevonden kan worden”, aldus Balk.

ZIE OOK: Raad Waalre: gas erop voor huizen voor 'urgent woningzoekenden'

Valkenswaard e.o.