Stiltiewandeling langs de Tongelreep
Volledig scherm
Stiltiewandeling langs de Tongelreep © Karin van Berkel

Stiltewandeling in Waalre: flink doorstappend volgen gedachten hun eigen pad

WAALRE - Het is nog donker, deze zondagochtend om kwart voor acht. Ik probeer met mijn auto de gaten te ontwijken, waar het hele zandpad naar de Hut van Mie Pils mee geplaveid lijkt. Dat lukt niet. Aan het einde van de Hutdijk wacht Belinda Blokker. We gaan wandelen. 

De Eindhovense moeder van 3 en eigenaresse van een biologisch cateringbedrijf, geeft ook pokerworkshops én organiseert elke zondagochtend in Waalre een stiltewandeling. „Door te bewegen komen mensen lekker in hun vel. En wanneer je met aandacht en zonder te praten wandelt, verbetert je stemming en geniet je dubbel.” 

Wandelen staat in Nederland met stip op de eerste plaats als het gaat om de leukste vormen van vrijetijdsbesteding. Het is goed voor je hart, het verbrandt vet, het maakt je hoofd leeg en je bent lekker buiten. Wandelen in stilte is daarnaast heel geschikt voor iedereen die wat rust in zichzelf wil ervaren. 

Verbinden

Feitelijk kun je natuurlijk ook alleen ‘met jezelf’ aan de wandel, waarom dan toch in groepsverband? „Stilte werkt verbindend. Je hebt contact met elkaar zonder te praten. Laat het maar eens over je heen komen.” Blok knikt me bemoedigend toe. 

De belangstelling voor de wandeling is vandaag minimaal, maar al zwijgend gaan we goedgemutst op pad. Wel vreemd om niets te zeggen. Net zo bijzonder als de ervaring dat het binnen een kwartier ineens licht is. Ik luister naar de wind, die de takken van de bomen flink laat zwiepen en hoor in de verte het verkeer op de A67. Ondertussen denk ik aan facturen, boodschappen en gaten in paden. Maar ik bemerk ook dat ik andere geluiden hoor, me bewust word van geur en dat ik stilletjes aan toch meer om me heen kijk. En dat voelt best goed. 

Natuur

Het laatste deel van de wandeling kiezen we ervoor om wel te praten. Blok: „Ik focus op vier elementen: voeding, beweging, rust en mindset. Het is mooi wanneer ze alle 4 met elkaar in balans zijn, maar dat is natuurlijk niet bij iedereen het geval. Wáár mensen ook staan in hun persoonlijke leven en wat hun doel ook is: ik wil ze er graag bij helpen. Iedere dag is het alweer een stukje langer licht en er gebeurt in de natuur steeds meer. Je hoeft niet altijd een pelgrimage te lopen voor rust in het hoofd.” 

Meer info op de website.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement