Deelnemers aan de bijeenkomst in gesprek met burgemeester Brenninkmeijer
Volledig scherm
Deelnemers aan de bijeenkomst in gesprek met burgemeester Brenninkmeijer © Karin van Berkel

Toekomst van het verenigingsleven na vertrek Lumens uit Klooster Waalre

WAALRE - Hoe moet het verder met het verenigingsleven in Het Klooster in Waalre? Gebruikers gingen donderdagavond in gesprek met de burgemeester.

Er wordt gewerkt aan een oplossing voor de verenigingen die hun intrek hebben in Het Klooster in Waalre, waarvan Lumens de huur per 1 juli heeft opgezegd. Maar niet alle gebruikers hebben er vertrouwen in, zo bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst met burgemeester Jan Brenninkmeijer.

Hans Ontrop van de Volksuniversiteit Waalre maakt zich zorgen: "Wij hebben een deadline, want we moeten natuurlijk onze programma's voor het komend seizoen gaan invullen. We willen eigenlijk niet wachten op een advies dat een werkgroep pas in mei gaat uitbrengen." Ontrop verwachtte geen garanties, maar wil, in het kader van de continuïteit, cursisten tijdig op de hoogte kunnen brengen van het wat, het hoe en vooral ook het wáár van het onderwijs.

Quote

Help mee, mobiliseer je achterban, bedenk alternatie­ven.

Burgemeester Brenninkmeijer

Burgemeester Brenninkmeijer snapt dat verenigingen het zinkende schip willen verlaten. Toch vraagt hij om nog even te wachten om alleen voor henzelf oplossingen te zoeken. ,,Help mee, mobiliseer je achterban, bedenk alternatieven. Onder druk wordt alles vloeibaar. Ik zeg toe het advies van de werkgroep, vóór het naar de gemeenteraad gaat, eind april naar iedereen te communiceren. Samen krijgen we het voor elkaar, dat weet ik zeker."

Koen van Zon van de Vereniging voor de Jeugd informeerde of de datum van 1 juli niet wat verder naar achteren kan worden geschoven. ,,Nee", meent de burgemeester. ,,We hebben wel geprobeerd om tijd te 'kopen', maar dat lukte slechts tot 1 juli. We moeten nú doorpakken."

In de kou gezet

Voor de bijeenkomst in het Huis van Waalre waren 43 verenigingen uitgenodigd die momenteel een plek hebben in Het Klooster. Doordat welzijnsorganisatie Lumens te kennen heeft gegeven de huurovereenkomst per 1 juli aanstaande te willen beëindigen, voelen gebruikers en verenigingen zich in de kou gezet. En dat kan ook letterlijk zo uitpakken, want wanneer Het Klooster (weer) in de verkoop gaat, staan ze in principe allemaal op straat. Daarom is, onder voorzitterschap van burgemeester Brenninkmeijer, een werkgroep opgericht die bestaat uit vertegenwoordigers van belanghebbende verenigingen en gemeenteambtenaren.

De werkgroep beoordeelt de ingediende initiatieven én alternatieven en geeft hier advies over. Tot 15 maart is iedereen met een goed idee ('maar ook met een zak geld') welkom. Het is de bedoeling dat oplossingen, gelijktijdig, zowel ín als buíten Het Klooster gezocht worden, net zoals er actief gekeken wordt naar mogelijkheden om het gemeenschapshuis zelf (semi)commercieel te exploiteren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement