Volledig scherm
Voormalig legercommandant Ton Herbrink op de plek waar hij in oktober 1944 een van zijn soldaten verloor. © Kees Martens/ fotomeulenhof

Ton Herbrink (97) uit Waalre overleden: laatste oudstrijder van de Prinses Irenebrigade

WAALRE - Oorlogsveteraan Ton Herbrink is zaterdag in zijn woonplaats Waalre overleden. De oudstrijder van de Prinses Irenebridage was de laatste levende die vanuit Frankrijk de opmars maakte richting de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herbrink is 97 geworden.

Na de oorlog vervolgde hij zijn carrière bij defensie. Samen met zijn vrouw kreeg hij drie zoons en twee dochters. Van 1978 tot 1988 was Herbrink betrokken bij de gemeente Waalre, waarvan 8 jaar als wethouder.

Zelfbehoud
​Ton zag het levenslicht in 1918 in Dalfsen. Herbrink volgde de opleiding priester. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak koos hij uit veiligheidsoverweging voor een oversteek naar Engeland. Maar niet veel later verliet Herbrink de priesteropleiding en hij ging het leger in.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij in Engeland gelegerd, vanuit daar werkte hij mee aan de voorbereidingen voor de bevrijding. Als pelotonscommandant was Herbrink verantwoordelijk voor een groep soldaten. ''Ik heb moeten doden uit zelfbehoud, dat vond ik vreselijk'', zei Herbrink vaak in interviews.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.