Volledig scherm
In de oude Walra-fabriek aan de Molenstraat in Waalre komen twintig zorgappartementen die gebruikt gaan worden door Vivent Het andere Wonen voor dementerenden. © architect Joep Hertroijs

Twintig zorgflats in oude Walra-fabriek in Waalre

Waalre - In de oude Walra-fabriek aan de Molenstraat in Waalre-dorp komen twintig zorgappartementen. Het project is bedoeld voor beginnend dementerenden uit Waalre en omgeving. 

Als het bezwaar- en vergunningentraject zonder obstakels verloopt zouden de bewoners er begin 2020 hun intrek kunnen nemen. Dertig procent van dit project van de Waalrese ontwikkelaar Arlo Vastgoed wordt sociale huur en de rest valt in het lage middensegment.

Het is de bedoeling dat de bewoners daar tot het einde van hun leven aan de Molenstraat kunnen blijven, zegt Arno van den Berg van zorginstantie Vivent Het Andere Wonen die de woon-zorgvorm na de bouw onder z'n hoede krijgt. Alleen wanneer heel specialistische zorg nodig is, zou iemand mogelijk niet meer op de locatie kunnen blijven wonen, legt hij uit.

Flinke toename dementerenden

Het plan is erg welkom, blijkt uit de prognose voor het aantal dementerenden in Waalre die de gemeente maakte. In 2015 waren dat er 341. In 2020 en 2030 neemt dat aantal naar verwachting toe tot respectievelijk 392 en 512.

Directeur Van den Berg van Vivent verwacht dat de meeste bewoners uit Waalre of directe omgeving zullen komen, net zoals bij hun andere projecten in Den Bosch en Schijndel. Het project wordt 'een kleine gemeenschap'. ,,Dus bij meerdere inschrijvingen gaan we kijken of mensen bijeen passen." Daarna wordt eventueel ook naar woonplaats gekeken.

Bij een informatie-avond in juni was veel interesse voor het woonproject. Maar de inschrijving wordt pas geopend wanneer de bouwvergunning en bestemmingsplanaanpassing onherroepelijk is, zegt Van den Berg.

Ondernemers in de problemen

Het bouwplan zadelt een paar ondernemers met een probleem op. In Lijn Afslank studio, fietsenzaak Cyclepassion en MaxFysio huren nu ruimtes in het pand van projectontwikkelaar Arlo Vastgoed. Maar zij moeten andere locaties zoeken. Hun huurcontracten zijn opgezegd. ,,Dat is best wel lastig", zegt Sandra Dijkgraaf van In Lijn Afslankstudio. Ze hoeft na acht jaar huren niet direct met haar zaak te verkassen, maar is wel in gesprek met de gemeente. Dat stemt nog niet hoopvol: er is voor haar niet veel te huur.

Ook fietsenmaker Job van Hout ervaart problemen met het vinden van een nieuwe plek. Hij zocht al grondig, maar: ,,Waalre is zo ontzettend moeilijk. Er is niks betaalbaars te vinden."