Volledig scherm
Ook de Waalrese gemeenteraadsvergaderingen vonden plaats op Laan van Diepenvoorde 8 in Aalst. © Ton van de Meulenhof

Vette rekening voor gemeente Waalre door kluswerk aan tijdelijk gemeentehuis

WAALRE - De gemeente Waalre moet de verhuurder van het glazen pand aan Laan van Diepenvoorde dat ze een paar jaar huurde als bestuurscentrum, honderdduizend euro betalen.

Pandeigenaar Toon van Aken ging niet akkoord met de staat waarin de gemeente het gebouw eind december wilde achterlaten. Er zou te veel aan het gebouw zijn geklust en onvoldoende in de oude staat zijn teruggebracht. Om een kostbare gang naar de rechter met onzekere uitkomst te vermijden, besloot de gemeente zich er nu bij neer te leggen en de rekening te betalen.

Aanslag

Na de verwoestende aanslag op het gemeentehuis zoekt de gemeente in juli 2012 naarstig naar nieuwe ruimte voor de organisatie. Aan Laan van Diepenvoorde vinden ze nummer 32 voor de ambtenaren en nummer 8 voor het bestuur en de raadszaal. Op nummer 8 kunnen ramen niet open en moeten kantoortjes komen in plaats van de grote open ruimtes. En zo vlak na de aanslag is toegangsbeveiliging ook een noodzaak. Op nummer 32 - waar de ambtenaren zaten - werd ook veel geklust. Maar die verhuurder ging akkoord met de oplevering begin februari.

Pandeigenaar van nummer 8 Van Aken was echter niet tevreden. En dat kost de gemeente nu een stevig bedrag: het vervangen van de ramen, de plafondplaten en schoonmaak kost ruim vijftigduizend euro, het verwijderen van het toegangssysteem kost vierduizend euro. Daarbij komen nog de zes extra maanden huur: 42.000 euro. Het zat de gemeente niet mee. De oorspronkelijke ramen van het huurpand werden opgeslagen in een pand van de gemeente aan de Petunialaan waar vorig jaar brand uitbrak. De ramen gingen verloren.

'Standaard afspraak'

Vak Aken zegt dat hij vanaf het begin heeft duidelijk gemaakt dat alles in de oude staat moet worden hersteld bij oplevering. ,,Dat is standaard in een huurcontract." Hij ziet de aanpassingen door de gemeente niet als verbeteringen aan het gebouw. ,,Daar heb ik een architectuurprijs mee behaald. Ik ben er trots op."

Volgens de gemeente zijn de aanpassingen vooraf besproken en was inderdaad bekend dat alles in de oude staat moest worden teruggebracht. Maar beide partijen werden het niet eens over wat die oude staat precies was.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement