Volledig scherm
Een sloopkogel © Thinkstock

Villa's Waalre tegen de vlakte

WAALRE - Sommige villa-eigenaren krijgen er buikpijn van. Eindelijk vinden ze een koper voor hun dure, oude woning. Dan verschijnt de sloper.  Het pand gaat tegen de vlakte en na een tijd verrijst er een kolossale, kapitale woning waar de voorganger een paar keer in past. 

De voormalige eigenaar kijkt daar meestal raar van op, zo weten de makelaars Rob van Engelen en Aart de Wilde van het gelijknamige makelaarskantoor in Waalre. ,,De koper heeft een andere emotie bij het verkochte huis dan de bewoners die het pand verlaten", zegt Van Engelen. 

Zij die vertrekken hebben jarenlang genoegen genomen met enkel glas, de oude verwarming en de dunne wandjes. Daartegenover staan de talloze herinneringen: de streepjes bij de keukendeur die aangeven  hoe hard de kinderen groeiden, het glas-in-lood dat vader nog heeft aangebracht. ,,Daar zit die nieuwe koper absoluut niet mee."

Achterhaald

Er is in de jaren vijftig en zestig op veel mooie locaties gebouwd, ook in Waalre. Dat waren relatief kleine huizen op een groot perceel. ,,Maar ze zijn achterhaald", zegt Van Engelen. ,,Ze halen de isolatienormen niet, soms zit er asbest in of is het interieur gedateerd. Ze voldoen niet aan de huidige kwaliteits- en isolatie-eisen."

Het slopen van een huis kost om en nabij de 35.000 euro. Daar komt de aankoopprijs van de oude villa nog bij. In de bossen van Waalre loopt dat in de vele tonnen. Huizen van zeven, acht ton gaan tegen de grond alsof het niets is.  

Het slopen van een oude villa om er een grote nieuwe voor terug te zetten is volgens Van Engelen van alle tijden. ,,Je ziet het vooral als de bouwmarkt goed is. En dat is nu zo." Van Engelen en de Wilde geven als voorbeeld de bossen van Aalst en Waalre, waar menige oude villa intussen verdwenen is. 

Opmerkelijk is de Molenvenlaan, waar recentelijk in een straal van een paar honderd meter in korte tijd vier villa's zijn afgebroken. ,,Vier zo dicht bij elkaar, dat is relatief veel", zegt Van Engelen. ,,De locatie moet het aan kunnen. De kavelprijs moet zodanig op stand zijn dat een nieuw huis zijn prijs minstens kan opbrengen." Een van die gesloopte woningen aan de Molenvenlaan ging van de hand voor 860.000 euro.

Privacy

De eerste eigenaar gaat er van uit dat hij zijn huis verkoopt. Dat doet hij In zekere zin ook, maar eigenlijk verkoopt hij vooral de plek. Wat maakt een perceel zo gewild? ,,Privacy is alles", zegt Van Engelen. ,,Mensen willen het liefste 500 meter tuin rond hun huis. We wonen in een klein land. Kijkt de achterbuurman achter in jouw tuin, dan heeft dat invloed op de prijs. Aalst en Waalre hebben enkele lanen met schitterende percelen, zoals de Antoon Coolenlaan en de Vincent Cleerdinlaan." 

Toch is totale privacy niet altijd een punt. Sommige eigenaren willen met hun woning graag gezien worden.  Zo heeft de Dr. Schaepmanlaan in Eindhoven iets van een etalage van kapitale woningen. Daar deed de sloper op twee locaties zijn werk. Op een van de twee is nu een huis in aanbouw. 

Dat etalageachtige heeft ook de straat die Aalst met Waalre verbindt, de Willibrorduslaan, zo vindt Van Engelen. ,,Je ziet er allerlei stijlen en prijsklassen. Een relatief drukke laan, maar kennelijk toch heel interessant." 

Daar verdween recentelijk de villa 't Holt. Het gat dat er nu ligt, wacht op een nieuwe woning. ,,De een zal denken: jammer van het huis. Maar de nieuwe eigenaar zet daar met veel plezier iets neer dat hij veel en veel mooier vindt." 

Valkenswaard e.o.