Volledig scherm
© Ronald Otter

Vinnige raad over centrum Aalst

WAALRE - Steunen Waalrenaren en ondernemers de visie die de gemeente heeft voor het centrum van Aalst of niet? 

Ja, vinden de Waalrese coalitiepartijen. Aan de visie voor het Aalster centrum heeft een denktank deelgenomen. Er is een proces geweest met burgerparticipatie. Prima werk. 

Nee, klonk het uit oppositie, niks participatie. Het college pikt uit het proces alleen maar wat het kan gebruiken. ,,Cherry picking heet dat", aldus Bert Links (ZW14): ,,kersen plukken."

Visie

De gemeenteraad van Waalre had er twee bijeenkomsten voor nodig om een visie voor de herinrichting van het centrum van Aalst vast te stellen. Dinsdagavond werd de eerste vergadering van twee weken geleden voortgezet. Waar de coalitiepartijen hun complimenten ('een visie door velen ontwikkeld') uitspraken, liet de oppositie zich van een kritische, vinnige kant zien.

Het besluit om de visie aan te nemen moet nog vallen. Dat gebeurt volgende week. Over de beslissing dat volgende week te doen werd gestemd: acht raadsleden waren voor, zeven tegen. Opnieuw: de coalitie voor, de oppositie tegen. 

De Eindhovenseweg moet een andere, groenere aanblik krijgen. De gemeente verwacht minder autoverkeer als de Westparallel eenmaal open is. Winkelcentrum Den Hof moet een  stuk levendiger worden. Gezelliger en sfeervoller, gaf wethouder José van Dijk aan. 

Auto

Gerard Lammers (ZW14) had de indruk dat de visie meer betrekking had op de auto in het centrum  en de economische aspecten dan op de leefbaarheid in het dorp.  ,,De nadruk ligt mij teveel op de auto." 

Raadslid Hans Witvoet (GroenLinks) vroeg zich af of de ondernemers zich realiseren dat er straks 1,5 jaar in het centrum gesloopt en gebouwd gaat worden. ,,Ik maak me zorgen over de continuïteit van die bedrijven. De verblijfswaarde neemt in die periode zeker niet toe."

Jo Claessen (AWB) informeerde hoe het met de kosten zit, maar daar gaat het bij een visie nog niet over, aldus wethouder Van Dijk. Hoewel de gemeente al wel een kleine rekenoefening had verricht. ,,Had die er dan maar bij gedaan", zei Claessen. 

Daar was Van Dijk het niet mee eens. ,,Ik begrijp wel dat u dat wil. Maar we starten met een visie waaruit een realisatiestrategie volgt. Daarna zien we wat er verdwijnt en wat er terugkomt. Gaat u er maar vanuit dat de gemeente zo min mogelijk kosten wil maken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.