Volledig scherm
Brand in woning op de Bleeck in Waalre © Bert Jansen

Vluchtelingen Waalre woonden in een huis van een half miljoen euro

WAALRE - Waalre gaat ervan uit dat de verzekering de waarde van de afgebrande villa aan de Bleeck dekt. De schade bedraagt ruim een half miljoen euro. De brand heeft het gebouw onherstelbaar beschadigd. Sloop vindt op korte termijn plaats.

In het huis woonde een Syrisch gezin met zes kinderen. De familie heeft een verblijfsvergunning. Volgens de politie is de oorzaak van de brand de hennepplantage die de vader van het gezin erop na hield. De gemeente kocht het huis met veel grond in 2008 om - op een deel ervan - een rotonde te kunnen aanleggen. De waarde van de woning is ruim een half miljoen euro. Met de grote garage (die is blijven staan) erbij komt de waarde op zes à zeven ton.

De gemeente heeft de woning al eens willen verkopen, maar achtte de tijd daar toch niet rijp voor. "Op een zeker moment moesten gemeenten statushouders gaan huisvesten", zegt wethouder José van Dijk. "We vonden het vreemd anderen om huisvesting te vragen, terwijl we daar zelf een groot huis hadden staan. Een eerste groep statushouders heeft er tot januari gewoond. Dit gezin woonde er net een maand of acht."

Strafvervolging
De gemeente kon er meteen acht statushouders kwijt, verduidelijkt burgemeester Jan Brenninkmeijer. "Je moet het in de tijd zien. We hebben in Waalre niet veel beschikbaar om statushouders in op te vangen. Als je zelf panden bezit, moet je ze inzetten." De gemeente gaat ervan uit dat de verzekering de schade vergoedt. Of die dat verhaalt op het Syrische gezin, is aan de verzekeraar. "De schade komt in ieder geval niet ten laste van de gemeente", zegt Brenninkmeijer.

Volgens de politie bepaalt het openbaar ministerie welke strafvervolging de Syriër te wachten staat. In het kader van het Damoclesbeleid kan de gemeente, als een hennepplantage wordt aangetroffen, de bewoners hun huis uitzetten De eerste vijf jaar komen ze bij de woningcorporaties in de regio niet in aanmerking voor een huurwoning. Dat overkomt ook dit gezin, maar Waalre heeft het toch een tijdelijk aanbod voor een woning gedaan. "Dat zijn we niet verplicht", zegt de burgemeester. "Maar we voelen wel een verantwoordelijkheid. We handelen in het belang van de kinderen."

Tijdelijk aanbod
Het gezin woont nu ondergebracht bij familieleden elders in het land. Brenninkmeijer wil niet ingaan op de aard van de tijdelijkheid van het aanbod. Maar als die voorbij is, moet het gezin zelf op zoek. Het kan dan dus in de regio vijf jaar niet terecht. „Daarmee houdt onze verantwoordelijkheid ook een keer op.” Volgens Brenninkmeijer mogen de Syriërs nog van geluk spreken. „Er is met geen pen te beschrijven wat daar hád kunnen gebeuren als het anders was gelopen.” Voor hem speelt geen rol dat het om statushouders gaat. „Ze hebben dezelfde rechten als Nederlanders. En er zijn kinderen in het spel. Voor ieder ander hadden we dit ook gedaan.”

Valkenswaard e.o.